Vesti > Srbija

Gradi se POLICIJSKA STANICA u blizini ŠKOLE u Zubinom potoku: GRAĐANI revoltirani zbog Kurtijeve POLICIJE

Cilj je stvaranje dodatnih tenzija i eskalacije situacije na severu KiM čime Kurti ignoriše pozive međunarodne zajednice

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2023 > 15:52

podeli vest:

Gradi se POLICIJSKA STANICA u blizini ŠKOLE u Zubinom potoku: GRAĐANI revoltirani zbog Kurtijeve POLICIJE
Foto: Tanjug/STR


Najava gradnje policijske stanice u blizini osnovne škole i vrtića u Zubinom Potoku, uz protivpravno oduzimanje zemljišta od obrazovnih institucija, za smeštaj jednonacionalne Kurtijeve policije, koju srpski narod ne doživljava kao deo zajednice, izazvala je nezadovoljstvo građana na severu Kosova u Metohije, a posebno opštine Zubin Potok i predstavlja primer institucionalnog pritiska Prištine prema srpskom narodu, saopštila je Srpska lista (SL).

Previše je primera represije i prebijanja građana u opštini Zubin Potok od strane pripadnika Kurtijeve policije, te je ovakav potez očekivano izazvao uznemirenje građana, navode u SL.

Ova odluka ima za cilj stvaranje dodatnih tenzija i eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije čime Kurti ignoriše pozive međunarodne zajednice za deeskalaciju i primenu sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Podsećamo javnost da Kurtijev režim iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice, jer takva odluka nikada nije dostavljena lokalnoj samoupravi, niti je od tadašnjeg rukovodstva zatražena saglasnost niti odgovarajuće dozvole za izgradnju takvog objekta - naveli su u SL i dodali:

- Apelujemo na međunarodne predstavnike da obuzdaju Kurtija i spreče eskalaciju situacije na terenu te nastavak militarizacije naših opština. Sever Kosova i Metohije izgradnjom parapolicijskih baza od strane Prištine, sve više liči na zatvor na otvorenom ili Severnu Koreju, nego na evropska sela i gradove. Institucionalni pritisak koji Kurti vrši nad našim građanima, pa i nad decom je prevršio svaku meru i oni moraju hitno da reaguju. Isto tako zahtevamo reakciju i Euleksa i KFOR-a koji su odgovorni za bezbednost svih građana, ali i verujemo svesni da ovaj potez nije korak u pravom smeru u smislu deeskalacije situacije.

 

Ostavite komentar