Vesti > Srbija

Danas je SVETA PETKA, zaštitnica SVIH ŽENA - slavimo jednu od NAJVEĆIH SVETITELJKI u Srbiji

Ona je istorijska ličnost svrstana u red svetih, i jedna je od najvećih misionarki hrišćanske vere

Izvor: K1info/Tanjug

27/10/2023 > 06:50

podeli vest:

Danas je SVETA PETKA, zaštitnica SVIH ŽENA - slavimo jednu od NAJVEĆIH SVETITELJKI u Srbiji
Foto: wikimedia/org


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, poznatoj kao Sveta Petka koja je jedna od najpoštovanijih svetiteljki u srpskom narodu.

Vernici obeležavaju dan kada je Sveta Petka, koja je srpskog porekla, okončala ovozemaljski život.

Sveta mati Paraskeva na ikonama se predstavlja u ženskoj monaškoj odeždi, sa krstom i mirtinom grančicom, simbolom mučeništva.

U eparhijama SPC posvećeno joj je oko 250 crkava, a najposećenija je kapela koja nosi njeno ime na Kalemegdanu gde će se na dan praznika, kao i svake godine okupiti na desetine hiljade vernika.

Sveta Petka je istorijska ličnost svrstana u red svetih, i jedna je od najvećih misionarki hrišćanske vere.

Poštuje se u celom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiju u Rumuniji dolaze i pripadnici drugih religija verujući u njenu isceliteljsku moć. Žene svih vera i nacija posebno joj se obraćajući smatrajući je zaštitnicom.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kult svetiteljke u Srbiji je dobio na snazi krajem 14. veka, posle Kosovske bitke i u vreme početka turske vladavine kada su mnogi umni i duhovni ljudi našli utočište u srpskoj zemlji.

Prve zapise o Svetoj Petki ostavio je Grigorije Camblak među kojima je i opis prenosa njenih moštiju iz Vidina u Srbiju i do Beograda  (1403.godine) i to zaslugom monahinje Jefimije kneginje Milice koje su dozvolu izmolile od sultana Bajazita.

Veruje se da su od vremena despota Stefana Lazarevića sto godina počivale u steni pored kalemegdanske kapele i izvora Svete Petke i da su joj na poklonjenje dolazili i pravoslavni i katolici, pa i muhamedanci, tadašnji okupatori Srbije.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se, kao velika svetinja, čuva mali prst svetiteljke.

Prema narodnom predanju kapela na Kalemegdanu i crkva Ružica podignute su još u 15. veku za vreme despota Stefana Lazarevića, ali su i porušene u vreme turske vladavine.

Današnja kapela, mesto hodočašća gde se svake godine na Petkovicu okupljaju brojni vernici, izrgađena je 1937. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

U novosagrađenoj krstionici uz kapelu Svete Petke obavljaju se krštenja vernika uz poštovanje izvornog hrišćanskog rituala - pogružavanjem.

Praznik će proslaviti i beogradska crkve Svete Petke na Čukaričkoj padini i druge crkve u Srbiji i drugim pravoslavnim zemljama koje veliko poštovanje ukazuju svetiteljki.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Praznik prepodobne Paraskeve SPC i pravoslavni vernici slave svake godine 27. oktobra (14. oktobra prema Julijanskom i Bogoslužbenom kalendaru SPC).

Sveta Petka živela je krajem 10. i početkom 11. veka pre podele hrišćanstva. Rođena je u Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji, a prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja. Njene mošti čuvane su u Epivatu, Carigradu i Trnovu.
 

Ostavite komentar