Vesti > Srbija

PROKOPAN PUT preko starog SRPSKOG GROBLJA u severnoj Kosovskoj Mitrovici, oglasila se i SRPSKA LISTA

Put je, kako javlja reporter Tanjuga koji je imao priliku da razgovara sa uplašenim meštanima, napravljen samo za potrebe jednog Albanca

Izvor: K1info/Tanjug

24/10/2023 > 18:59

podeli vest:

PROKOPAN PUT preko starog SRPSKOG GROBLJA u severnoj Kosovskoj Mitrovici, oglasila se i SRPSKA LISTA
Foto: TANJUG/ STR/ bg


Preko starog srpskog groblja nedaleko od Hrama svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice teškom mehanizacijom prokopan je put.

Put je, kako javlja reporter Tanjuga koji je imao priliku da razgovara sa uplašenim meštanima, napravljen samo za potrebe jednog Albanca i predstojeće obnove njegove kuće.

Ovo groblje, koje datira iz perioda od 1912. do 1945. godine, prekopano je i na mestima gde su se nalazili spomenici, pa se na pojedinim delovima vide čak i ostaci sahranjenih pokojnika.

Na zemljanom putu nalaze se mašine albanskog izvođača radova, a duž puta mogu da se vide stari nadgrobni spomenici. Na tom mestu nije nikad postojao put, kažu meštani i dodaju da nisu obavešteni da će on proći preko starog srpskog groblja.

SL: Međunarodna zajednica najhitnije da zaustavi skrnavljenje srpskih grobova

Srpska lista najoštrije je večeras osudila prekopavanje srpskog pravoslavnog groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice koje sprovode albanske kompanije po nalogu vlade premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Srpska lista je saopštila da zahteva od međunarodne zajednice da najhitnije reaguje i zaustavi skrnavljenje srpskih grobova. '

- Nakon što je režim Aljbina Kurtija pokrenuo postupak oduzimanja srpske zemlje od naših vrednih domaćina i prekopavao puteve između srpskih sela, sada su se drznuli da prekopavaju naša groblja, skrnave ih i rasipaju kosti naših predaka - poručili su iz Srpske liste.

Kako dodaju, građani Kosovske Mitrovice i čitav srpski narod sa Kosova i Metohije sa tugom, nevericom i opravdanim besom negoduju zbog ovog sramnog, nečovečnog i anticivilizacijskog postupka koji mora najhitnije biti zaustavljen, a stanje na terenu vraćeno u pređašnje stanje u saradnji sa sveštenicima Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne Crkve.

 

 

Ostavite komentar