Vesti > Srbija

Sednica SBUN o Kosovu i Metohiji, PRISUSTVUJE premijerka Srbije Ana Brnabić

Pre početka sednice Brnabić bi trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom

Izvor: K1info/Tanjug

22/10/2023 > 18:49

podeli vest:

Sednica SBUN o Kosovu i Metohiji, PRISUSTVUJE premijerka Srbije Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se se raspravljati o šestomesečnom izveštaju Unmik-a o Kosovu i Metohiji, održaće se sutra, a očekuje se da će specijalna predstavnica i šefica Misije privremene administracije UN na KiM (UNMIK) Karolina Zijade predstaviti izveštaj koji obuhvata period od 19. marta do 18. septembra ove godine.

Srbiju će na sednici predstavljati premijerka Ana Brnabić, dok će u ime Prištine govoriti predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Očekuje se da će Zijade istaći ključne političke i bezbednosne događaje na Kosovu tokom perioda obuhvaćenog izveštajem generalnog sekretara, Antonija Gutereša, koji je u izveštaju pozvao sve strane da se uzdrže od preduzimanja jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do jačanja tenzija i dalje eskalacije. 

- Eskalacija tenzija i bezbednosni incidenti u maju i junu negativno su uticali na proceš dijaloga, koji ostaje jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja- naveo je Gutereš.

Do incidenata u maju i junu, koje Gutereš spominje u izveštaju, došlo je nakon što su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

U izveštaju, kojim nisu obuhvaćena nedavna dešavanja u selu Banjska, 24. septembra, Gutereš je napisao i da "zabrinjava" što strane nisu ostvarile značajan napedak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji i što tek treba da se dogovore o redosledu primene odredbi njegovog Implementacionog aneksa, o kojem su dve strane postigle saglasnost 18.marta u Ohridu.

- Nedostatak napretka u dijalogu nosi rizik od daljih tenzija i moguće eskalacije na terenu. Pozivam strane da potvrde istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje Evropske Unije i da u potpunosti primene sve do sada postignute sporazume - dodao je Gutereš.

Naveo je i da je "ključno pronaći rešenje za skoro održavanje vanrednih i inkluzivnih lokalnih izbora na severu Kosova, uz učešće Srba, kako bi se smanjile tenzije i krenulo napred".

Gutereš je u izveštaju pozdravio Deklaraciju o nestalim licima, koju su Beograd i Priština usvojili 2. maja u Briselu, u dijalogu uz posredovanje EU, i pozvao strane da u dobroj veri preduzmu sve neophodne mere za sprovođenje odredbi tog dokumenta.

Sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika počeće sutra u 21 sat po centralnoevropskom vremenu.

Iako je Gutereš nedavno nagovestio mogućnost da sednica bude zatvorena za javnost, zbog tenzija između predstavnika Beograda i Prištine na prethodnoj takvoj sednici, održanoj 27. aprila, sednica će ipak biti otvorena za javnost.

Obaveza da se održavaju sednice SB o stanju na Kosovu, proizlazi iz Rezolucije 1244 SB UN, koja nalaže da generalni sekretar UN "u redovnim intervalima" izveštava SB o sprovođenju ove rezolucije. 

Očekuje se da će na sutrašnjem sastanku članovi Saveta osuditi nedavni porast nasilja, obeshrabriti dalje jednostrane akcije, pozvati na deeskalaciju tenzija i ohrabriti obe strane da se pozabave tekućim pitanjima kroz dijalog.

Pre početka sednice Brnabić bi trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom, kao i predsedavajućim SB UN Seržo Franka Daneseom.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. sednice su svedene na tri sednice godišnje, dok se od 2020. održavaju po dve sednice godišnje.

Na sednicama SB UN o radu UNMIKA u prethodnih nekoliko godina, Srbiju su predstavljali ministri spoljnih poslova, Ivica Dačić i Nikola Selaković.
 

Ostavite komentar