Vesti > Srbija

KUVAĆEMO SE USRED OKTOBRA: Tropska noć sa temperaturom od 22 stepena, i to u ovim DELOVIMA SRBIJE

Topla vazdušna masa već od sutra biće prisutna u našoj zemlji, a u petak se očekuje pravo letnje vreme

Izvor: K1info/telegraf.rs

18/10/2023 > 16:22

podeli vest:

KUVAĆEMO SE USRED OKTOBRA: Tropska noć sa temperaturom od 22 stepena, i to u ovim DELOVIMA SRBIJE
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Jako zahlađenje zahvatilo je Srbiju prethodnih dana, a pojedinim delovima donelo je i prve jutarnje mrazove, ipak, izgleda da Miholjsko leto nije reklo zbogom.

Narednih dana naša zemlja će biti pod uticajem snažne ciklonske aktivnosti, a sa juga će pristizati topka vazdušna masa.

- Istovremeno će zbog veoma izraženog gradijenta pritiska biti i veoma vetrovito, a kako će duvati jak, na udare i olujni jugozapadni vetar, biće i veoma toplo sa temperaturama znatno iznad proseka za ovo doba godine - navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Dakle, već od sutra se očekuje osetno toplije vreme. Jutro će i dalje biti prohladno, uz minimalne temperature od 5 do 10°C, ali će tokom dana maksimalna temperatura biti od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C.

Kako će jak vetar imati fenski efekat, još toplije biće tokom petka i subote, naročito tokom noći.

Već u noći ka petku i u petak ujutro minimalna jutarnja temperatura u košavskom području, u Podrinju, u Kolubarskom okrugu i u Beogradu 18°C.

Tokom dana očekuju se prave letnje temperature, uz vrednosti preko 25°C, lokalno i do 30°C, a u Kolubarskom okrugu ponegde i do 31°C.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Pre podne biće sunčano, posle podne uz povećanje oblačnosti.

Još toplije biće u noći ka suboti, a u mnogim predelima očekuje se tropska noć, uz temperature iznad 20°C.

U Beogradu, na jugu Banata, u Podunavlju, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu očekuje se vrhunac visokih noćnih temperatura, pa će tako u ovim predelima ona biti 22-23°C, što su vrednosti koje se veoma retko sreću i tokom najvrelijih letnjih dana.

Čak će i na planinama i u ostalim predelima Srbije biti veoma toplo, uz minimalne temperature od 15 do 20°C, a hladnije će biti samo u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, uz minimalne temperature i ispod 10°C, dok se hladnije u ovim predelima očekuje i tokom dana, pri čemu maksimalna temperatura neće preći 20°C.

Samo da podsetimo da su jutrs i juče minimalne temperature bile ispod 5°C, ponegde i ispod 0°C, tako da se u noći ka suboti ponegde očekuju i 20 stepeni više temperature u odnosu na jutrošnje.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Zbog više oblačnosti, maksimalna temperatura neće mnogo odmaknuti od jutarnje i u većini predela biće od 22 do 28°C, u Beogradu oko 25°C, a tokom dana biće prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom. Obilnijih padavina biće na jugozapadu Srbije.

Sa snažnim južnim strujanjem sa severa Afrike očekuju se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša.

Dakle, narednih dana temperature će biti i za 10-15 stepeni više od proseka za ovo doba godine koji iznosi tokom dana od 14 do 18°C.

Ostavite komentar