Vesti > Srbija

KO SE KRSTOM KRSTI, TAJ KRSTOVDAN POSTI: Danas je VELIKI PRAZNIK, a ove običaje bi valjalo POŠTOVATI

deca koja su rođena na današnji dan na svojim plećima nose senku Časnog krsta, i zbog toga SU pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke

Izvor: K1info/telegraf.rs

27/09/2023 > 06:50

podeli vest:

KO SE KRSTOM KRSTI, TAJ KRSTOVDAN POSTI: Danas je VELIKI PRAZNIK, a ove običaje bi valjalo POŠTOVATI
Foto: Shutterstock


Pravoslavni versnici danas slave Krstovdan. U verskom kalendaru ovaj praznik obeležen je crvenim slovom i jedan je od praznika na kom se drži strogi post na vodi.

Obeležava se dva puta godišnje, 18. januara i danas, što govori o njegovoj jačini, a sve u znak sećanja na pronalaženje krsta na kome je razapet Isus Hristos.

Naime, vizantijska carica Jelena, majka cara Konstantina, pošla je u Jerusalim sa velikim blagom da tamo traži časni Krst Gospodnji.

- Carica Jelena naredi da se idolski hram sruši, a zemlja i kamenje raskopaju i uklone. I kada se patrijarh Makarije pomoli Bogu na tom mestu, razli se divan miris, i odmah se ukazaše prema istoku Grob Hristov i Golgota, i u blizini njihovoj nađoše zakopana tri krsta, a zatim i klince kojima je Gospod bio prikovan na krst. A dok oni behu u nedoumici, koji bi od tri nađena krsta bio Hristov, dogodi se da u to vreme naiđe pratnja sa mrtvacem koga su nosili da sahrane. Tada patrijarh Makarije naredi onima što nošahu mrtvaca da stanu, i kretovi biše polagani redom na mrtvaca. I kada Krst Hristov bi položen, mrtvac tog časa vaskrse i, silom božanskog Krsta Gospodnjeg, ustade živ. Carica s radošću primivši časni Krst, pokloni mu se i celiva ga, takođe i sva carska svita njena. A neki, koji zbog teskobe, ne behu u stanju videti i celivati sveti Krst, moliše da im se makar izdaleka pokaže časni Krst da ga vide. Tada patrijarh jerusalimski Makarije, stavši na uzvišici, podiže Krst pokazujući ga narodu. A narod vikaše: Gospode, pomiluj! – Tako je počeo praznik Vozdviženja (podizanja) časnog Krsta Gospodnjeg - piše SPC.rs.

Foto: screenshot

 

Kada se carica Jelena iz Jerusalima vratila u Vizantiju, car Konstantin je načino tri velika krsta, "prema broju javljenih mu u ratovima: prvo u Rimu, kada potopi Maksencija; drugo u Vizantiji, kada je zauze; treće, kada pobedi Skite na reci Dunavu".

Ovog dana u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja, a svi vernici koji su u prilici, dan počinju odlaskom u crkvu i Svetom liturgijom.

Porodica se na ovaj dan okuplja oko posne trpeze. Otuda i izreka: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”. Kako se smatra da na ovaj praznik treba jesti grožđe, često se posle ručka zasladi kolačem od grožđa.

Veruje se da deca koja su rođena na današnji dan na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta, i da su zbog toga pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Ostavite komentar