Vesti > Srbija

Sav PONOS SRPSKE VOJSKE na jednom mestu: Međunarodni SAJAM NAORUŽANJA i vojne opreme "Partner 2023"

Imaćemo i velike ugovore odbrambene industrije Srbije sa inostranim kupcima - istakao je Vučević

Izvor: K1info/Tanjug

25/09/2023 > 16:05

podeli vest:

Sav PONOS SRPSKE VOJSKE na jednom mestu: Međunarodni SAJAM NAORUŽANJA i vojne opreme "Partner 2023"
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


U Beogradu je danas otvoren Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023", na kome učestvuju 154 izlagača iz celog sveta, a tom prilikom ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da će u narednim danima moći da se objave novi i važni ugovori za Srbiju i njenu odbrambenu industriju.

- Verujem da ćemo narednih dana moći da objavimo bitne velike ugovore za našu državu i odbrambenu industriju Srbije. U kontekstu daljeg naoružavanja Vojske Srbije, verujem da će to načelnika generalštaba Vojske Srbije generala Mojsilovića svakako obradovati i sveukupno našu vojsku. Ugovori su veći nego što smo ih do sada imali, a imali smo ozbiljne ugovore. Imaćemo i velike ugovore odbrambene industrije Srbije sa inostranim kupcima - istakao je Vučević.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ministar je ocenio da će to biti dodatni podsticaj sveukupnom ambijentu odbrambene industrije Srbije i ekonomskog napretka naše države.

Vučević je rekao da je veoma ponosan na sve ljude, organizacije, institucije, kompanije, inostrane partnere, vođstvo Srbije i ministarstvo odbrane na organizaciji "Partnera 2023", tradicionalnog sajma koji se održava 11. put zaredom, na svake dve godine.

Kako kaže, organizacija ovakvog sajma je najbolji pokazatelj rezultata napretka naše odbrambene industrije, sveukupne tehnologije, nauke, znanja, veštine, opremljenosti, osposobljenosti i naše vojske i naše države.

- To je, naravno, i potvrda dobrih poslovnih i političkih odnosa sa zemljama koje učestvuju i kompanijama koje dolaze iz tih zemalja. Na sajmu su rekordna 154 izlagača, iz svih krajeva sveta, mnogo je evropskih izlagača, izlagača iz regiona i veoma moćno prisustvo kompanija iz NR Kine, ali i nekih drugih država sa kojima mi imamo višedecenijsku saradnju ili dobre odnose na ovom polju - naveo je Vučević.

Ministar je istakao da je na ovom sajmu predstavljeno više noviteta nego na prethodnim, što potvrđuje stalan i kontinuiran napredak naših odbrambenih tehnologija.

Izloženo je više novih protivavionskih i protivdronskih sistema, bezposadnih, zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, kao i brojnih tipova nove municije poboljšanih karakteristika.

Između ostalog, predstavljena je Nora B52 NG, za koju je rečeno da predstavlja najmoćnije, potpuno automatizovano artiljerijsko oruđe vatrene podrške, kalibra 155 mm, maksimalne brzine vatre četiri metka u minuti.

Vučević je najavio unapređene verzije odbrambenih vozila Lazar i Miloš, novu modularnu automatsku pušku, kalibara 6,5 i 7,62 mm, kao i nove snajperske puške.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Najavljena je i nabavka novog Erbasovog transportnog aviona C-295, nabavku još helikoptera i radara velikog dometa.

Ministar je podsetio da je ove godine na sajmu prisutno više od 30 visokih stranih delegacija i preko 7.000 profesionalnih učesnika i posetilaca.

Takođe, na ovom sajmu je prikazano više od 170 različitih tipova grupnih sredstava naoružanja, od kojih je 27 grupa noviteta koje su razvili Vojnotehnički institut i grupacija odbrambene industrije u državnom vlasništvu.

- Želim da se svi ljudi koji su došli u Srbiju osećaju prijatno, udobno, da naprave dobre poslove. Mi se spremamo već koliko sutra, po završetku ovog sajma, za "Partner 2025" - zaključio je Vučević.

Ostavite komentar