Vesti > Srbija

SVI DIŠU KAO JEDAN: Promovisani novi oficiri VOJSKE SRBIJE, Vučić poručio: ČUVAMO MIR

Predsednik Srbije Aleksandrar Vučić prisustvuje svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije

Izvor: K1info

09/09/2023 > 11:05 >> 14:01

podeli vest:

SVI DIŠU KAO JEDAN: Promovisani novi oficiri VOJSKE SRBIJE, Vučić poručio: ČUVAMO MIR
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg


Svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije održava se danas ispred Narodne skupštine. Prve oficirske činove dobija 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Prema protokolu svečanosti, najboljim kadetima - Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić - uručene su sablje sa posvetom.


 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenim kadetima.

- Uvažene zvanice, poštovani kadeti, oficiri i podoficiri, učenici, uvaženi roditleji, bake i deke, dragi građani, vojvoda Mišić je davno rekao da se u boju lako gubi glava, ali isto tako i obraz. Ja ću vama pokušati da se obratim iz glave, budući da znam kakvo vam vreme i breme predsotji. Lepo i časno je biti vojnik Srbije, ništa časnije od toga nema, ali vam taj posao neće biti lak. Sećaćte se vašeg školovanja kao nešto lepo - istakao je.

 

On je vojnicima zahvalio na tome što po kiši, suncu i snegu obavljaju svoje zadatke.

- Kada kažem teško vreme i breme, mislim na situaciju na svetu za koje nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo, u nju ulažemo više nego ikada. Pitajte vaše starije kolege, videćete koliko je danas lakše nego prethodih godina. Danas je standard vojnika mnogo veći i neće vaši roditelji da brinu da li ćete da poreživljavate i godinama da budete podstanari, sve ćemo to rešavati. Ali morate da znate da vojska mora da reaguje u svakom trenutku. Zato ćemo da vas naoružavamo. Daćemo sve da čuvamo mir, ali, dragi oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom, hrabrošćču, ozbiljnošću i odgovornošću možemo naš narod i zemlju da sačuvamo. Videćete, bićemo sve jači, a mi od vas nismo mogli da dobijemo jače! Neka živi Vojska Srbije, živela Srbija - završio je predsednik.

Predsednik Republike Srbije dodelio je najuspešnijim potporučnicima oficirske sablje sa posvetom.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

 

Nakon dodela sablji, reč je dobio prvi u rangu Vojne akademije, potporučnik Đorđe Pešić.

- Gospodine predsedniče, dame i gospodo, prilika da vam se obratim u ime svojih kolega istovremeno je i čast i odgovornost. U njoj se spajaju dve vrednosti čija su nam imena mnogo puta rečena, a značenja isto toliko puta objašnjena i pokazana dok smo se školovali. Mi, oficiri Vojske Srbije, od prvih koraka učimo kako da uspravno nosimo teret najteže i najlepše službe otadžbine i odgovornost za život svakog čoveka koji svojom otadžbinom zove Srbiju. Put do potporučničkog čina nije bio lak. Deonice na našem putu posute su čaurama, raskvašene znojem, osvetljene svetlpšću znanja vojnih i drugih nauka i zapamćene u čvrstini naših međusobnih prijateljstava - rekao je Pešić.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

 

On je u ime cele klase rekao da je bilo zadovoljstvo koračati njihovim putem, kao i da su ih hrabrili porodica, prijatelji ali i nastavnici, odnosno komandiri.

- Pitanje časti za srpskog oficira u srži je svih pitanja. U prošlost zagledani, istorijom nadahnuti, budućnost ne vidimo u lepšim i lagodnijim vremenima, nego u večnom smislu opstanka i trajanja našeg naroda, njegove slobodne države, viteške vojske i kulturnog nasleđa. Ima li veće težnje za nas od toga da svojim potomcima ostavimo ponos i snagu za neke buduće bitke. Svesni da se zemlja ne nasleđuje od predaka, nego pozajmljuje od potomaka, znamo da živimo na spoju prošlosti i budućnosti. Istorijski momenat kada postajemo oficiri nije ni lakši ni teži od nekgo prošlog ili budućeg jer su slobodna zemlja i slobodan čovek uvek na raskršću - dodao je.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

 


Beograđani i posetioci naše prestonice imali su priliku da vide i nalete migova 29.

Nakon svečanog defilea usledio je nalet helikoptera MI-35 nad centrom grada.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“ izveo je numeru “Oj Srbijo, mila mati".

Uz zvuke "Marša na Drinu" novi potporučnici Vojske Srbije marševskim korakom napravili su krug ispred platoa kod Skupštine Srbije.

Pukovnik Srđan Duvljak pročitao je Ukaz predsednika Republike Srbije.

- Proizvode se u čin potporučnika Vojske Srbije 136 kadeta 143. i 144. klase Vojne akademije i 27 kadeta 9. klase Medicinskog fakulteta vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane. Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić - pročitao je Duvaljak.

 

 

Ostavite komentar