Vesti > Srbija

Procenjena ŠTETA od NEVREMENA u NOVOM PAZARU veća od 40 MILIONA DINARA, evakuisana 21 osoba

Vlada Srbije usvojila uredbu kojom dodeljuje državnu pomoć građanima kojima su stradali objekti za stanovanje

Izvor: K1info/telegraf.rs

26/07/2023 > 18:02

podeli vest:

Procenjena ŠTETA od NEVREMENA u NOVOM PAZARU veća od 40 MILIONA DINARA, evakuisana 21 osoba
Foto: Tanjug


Rukovodilac odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Novi Pazar, Ismail Dupljak, izjavio je danas da je procenjena šteta od poplava u Novom Pazaru oko 40 miliona dinara, a da je prvog i drugog dana evakuisana 21 osoba iz svojih domaćinstava.

- Mogu da kažem da je kiša u ovom kraju padala skoro četiri meseca svakodnevno, kao što je i u celoj Srbiji, i svedoci smo svega toga da je na teritoriji Republike proglašena vanredna situacija, čini mi se u 57 lokalnih samouprava - kazao je on.

Za Tanjug Dupljak je rekao da prema izveštaju komisije za putnu infrastrukuru, procenjena šteta posledica poplava je oko 40 miliona dinara, a smatra da će biti još veća.

Napominje da je prvog i drugog dana poplavnog talasa, evakuisana 21 osoba iz svojih domaćinstava, od kojih se jedan deo ljudi smestio kod svoje rodbine, a za tri porodice je Grad Novi Pazar obezbedio smeštaj, koji će im Grad plaćati dok ne budu osposobili svoje kuće za stanovanje.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Dodaje da je nakon toga, Vlada Srbije usvojila uredbu kojom dodeljuje državnu pomoć građanima kojima su stradali objekti za stanovanje.

- Prema podacima koje imamo, i građevinska komisija koje je obišla, 52 naša građanina su se prijavila do određenog roka i ta dokumenta se obrađuju, ti njihovi zahtevi. Mi smo još pre mesec dana poslali Ministarstvu za javna ulaganja celu dokumentaciju i očekujemo da komisije Ministarstva daju zeleno svetlo i odluče ko ispunjva uslove za dodelu državne pomoći - naglasio je Dupljak.

Kako je objasnio, procedura i zapisnici koji su se pravili prema šteti nanetoj na kućnim objektima, rađeni su po jedinstvenoj metodologiji, i postoji pet kategorija stanovništva koje mogu da dobiju državnu pomoć, koja se kreće u rasponu od 200.000 do 800.000 dinara.

- Dobili smo informaciju da su Srbijavode odradile ceo svoj posao i da su kompletnu dokumentaciju za korićenje ove tri reke, Trnavica, Raška i Jošanica, predate Svetskoj banci koja je finansijer celog tog projekta - naveo je Dupljak.

Očekuje da u narednim danima bude raspisan tender i da se krene u korićenje ove tri reke.

Ostavite komentar