Vesti > Srbija

Institut "Dedinje" i zvanično DOBIO DOZVOLU da ponovo radi TRANSPLANTACIJE SRCA

Prve uspešne transplantacije srca i jetre urađene su na "Dedinju" 1995. godine , rekao je direktor ove ustanove

Izvor: K1info/telegraf.rs

20/07/2023 > 09:42

podeli vest:

Institut "Dedinje" i zvanično DOBIO DOZVOLU da ponovo radi TRANSPLANTACIJE SRCA
Foto: tanjug


Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i formalno je dobio, tačnije, vraćena mu je dozvola da radi transplantacije srce, saznaje Telegraf.

Kako kaže prof. dr Milovan Bojić, prvi čovek ove zdravstvene ustanove, oni su potpuno spremni u bilo kom momentu da se pojavi organ da ga i presade.

Institutu je vraćena dozvola za transplantacije. Mi smo tu dozvolu imali, nedavno je obnovljena i to je velika šansa za pacijente koji se leče na Institutu a kojima je transplantacija srca praktično jedini lek. Kada to kažem, pre svega, mislim na pacijente sa terminalnom srčanom slabošću, koji se intenzivno leče kroz naš centar na Instititu ali i one pacijente, kojima je ugrađeno totalno veštačko srce, i koji čekaju da dobiju biološko srce kao trajno izlečenje - kaže prof. dr Bojić za Telegraf.rs.

Od momenta kada je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić obnovila dozvolu Institutu, stručnjaci ove ustanove, kako kaže, nisu sedeli skrštenih ruku.

Aktivno smo učestvovali u reevaluaciji znanja i veština koje se tiču same transplantacije - napominje prof. Bojić i podseća da je upravo "Dedinje" i uradilo prvu transplantaciju srca u Srbiji:

"Dedinje" je ustanova u kojoj su 1995. godine urađene prve uspešne transplantacije srca i jetre, i naš pacijent sa srcem živi, evo, više od 25 godina. 

Foto: Pixabay.com

dr Milovan Bojić

S obzirom na to da dugo u ovoj ustanovi nisu rađene transplantacije, svoje znanje stručnjaci Instituta "Dedinje" su obnavljali sa kolegama iz Budimpešte. 

Mi smo sa Univerzitetskom klinikom iz Budimpšete, koja je jedan od lidera u transplantaciji srca u Evropi, napravili sporazum da mi njih podučavamo ugradnji totalnog veštačkog srca a mi da obnovimo znanje, protokole i terapije transplantiranog srca i samu transplantaciju. Tako da su sve kompletne ekipe Instituta "Dedinje" obišle Univerzitetsku kliniku u Budimpšeti. Nabavili smo sve što nam je neophodno i sada samo čekamo da dobijemo organ - kaže prof. dr Bojić i dodaje:

- Sve je apsolutno spremno da se transplantacija na "Dedinju" uradi i da se rade u budućnosti. To je veliki znak i spasenje za naše pacijente koji su u "Dedinju", kao vodećoj kući za lečenje srca i krvnih sudova videli svoj spas i nadu. Sad je ta nada potpuno realna, i svakog momenta da se desi mi smo apsolutno spremni.

Ostavite komentar