Vesti > Srbija

Preciznija djagnostika za bolesti srca, istorijska inovacija naših Kragujevčana

Kragujevčka firma nagrađena Veliki pomak u uspostavljanju dijagnoze pacijenata sa bolestima srca stiže iz Kragujevca

Autor: Tanjug

28/06/2022 > 12:02

podeli vest:

Preciznija djagnostika za bolesti srca, istorijska inovacija naših Kragujevčana
Foto: Pixabay.com


Firma BIOIRC iz Kragujevca, zajedno sa još pet firmi iz regiona, dobitnici su prve regionalne nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award koje su dodeljene u Tirani, saopštilo je Veće za regionalnu saradnju.

BIOIRC doo Kragujevac iz Srbije sa idejom softvera kojim se omogućava sofisticirano uspostavljanje dijagnoze pacijenata sa bolestima srca dobitnik je nagrade za inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, čime se donosi revolucionarni pomak u ovoj oblasti.

- Veće za regionalnu saradnju je počelo da podržava istraživanja i inovacije u regionu, te se nadamo da će ova regionalna nagrada za inovacije pomoći dobitnicima da svoja rešenja podignu na veći nivo i da će skrenuti pažnju na regionalnu inovacionu zajednicu i njen neotkriveni potencijal. Čestitke pobednicima - rekla je generalna sekretarka Veće za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Nagrada za industrijske inovacije pripala je Orjon Rroji, Albanija - sa projektom transkranijalne stimulacije istosmernom strujom (tDCS) i lečenja biljem sa idejom tehnike stimulacije mozga za lečenje hroničnih stanja.

Ostavite komentar