Vesti > Srbija

U KUTIJICAMA od 200 grama KOŠTAJU kao da su KAVIJAR: Domaća MALINA stigla na pijačne TEZGE

Berba malina u većini malinogorja već je počela, a uprkos lošim vremenskim uslovima koji su desetkovali rod potražnja za beračima je ogromna

Izvor: K1info/RINA

29/06/2023 > 19:38

podeli vest:

U KUTIJICAMA od 200 grama KOŠTAJU kao da su KAVIJAR: Domaća MALINA stigla na pijačne TEZGE
Foto: RINA


Prve domaće maline stigle su u prodaju, ali nimalo nisu jeftine. I dok je otkupna cena crvenog zlata ove godine dosta niža nego prethodne ali je još uvek i pod velikim znakom pitanja, maline na pijačnim tezgama papreno koštaju. 

- Kilogram malina sada košta 600 dinara, zavisno od kvaliteta mogu ići i do 700. Potražnje kupaca ima, jer znamo svi koliko su maline zdrave, ali retko se dešava da neko kupi kilogram, mahom se uzima po nekih 200 grama koje se posebno pakuju u kutijice i prodaju za oko 150 dinara - kaže za RINU prodavac voća na čačanskoj pijaci.

Berba malina u većini malinogorja već je počela, a uprkos lošim vremenskim uslovima koji su desetkovali rod potražnja za beračima je ogromna. 

- Dnevnica se kreće oko 4.000 dinara plus smeštaj i hrana, mada pojedini plaćaju i više pa dnevnica ide i do 6.000 dinara u pojedinim malinogorjima. Dobre radnike je teško naći, iz godine u godinu sve je teže pronaći one koji žele da se bave ovim poslom i ostvare doduše jednokratnu, ali dobru zaradu - kaže malinar Ivan Tomić. 

Imajući u vidu da je ovo početak sezone i da su se domaće maline tek našle na tezgama, prodavci kažu da će cena ovog voća ići na dole, a samim tim "i na bolje" kad je u pitanju budžet građana.

Ostavite komentar