Vesti > Srbija

VREMEPLOV u Čačku: VITEZOVI na konjima PROJURILI gradom, pa najavili ISTORIJSKI SPEKTAKL

Na "Tanaskovim i carskim danima" okupiće se 46 potomaka čuvenog Tanaska Rajića iz celog sveta

Izvor: K1info/RINA

19/06/2023 > 23:06

podeli vest:

VREMEPLOV u Čačku: VITEZOVI na konjima PROJURILI gradom, pa najavili ISTORIJSKI SPEKTAKL
Foto: RINA


Svako ko želi da se vrati u vreme slavnih junaka, neustrašivih vitezova, imaće šansu za to u jednom od gradova Srbije.

Naime, neverovatan prizor zatekao je danas Čačane. Vitezovi sa mačevima, štitom i na svojim konjima prodefilovali su glavnim gradskim ulicama. 

I otkud to da konJanici jure čačanskim ulicama, verovatno su se zapitali mnogi? A zapravo, povod je najava pravog istorijskog spektakla, jedinstvene manifestacije "Tanaskovi i carski dani" koja je zakazana za 23. i 24. jun.

Ona će svedočiti da Čačani ne zaboravljaju svoje junake, hrabre vitezove, ali i borce iz Prvog i Drugog srpskog ustanka.

- Mnogo sadržaja, mnogo divnih umenika, istoričara, najvećih istoričara koje trenutno imamo, dramskih glumaca od Ljube Tadića. Sjajni vitezovi pokušaće mlađim generacijama da dočaraju kako se nekad bojevalo za slobodu. Koncert Bilje Krstić će se održati 24. juna - rekao je Milun Todorović, gradonačelnik grada Čačka i dodao:

- Po prvi put direktni potomci Tanaska Rajića velikog junaka iz Stragara, koji je sahranjen na Brdu Ljubiću će se okupiti i mnogi od njih i upoznati. Iz Srbije, ali i iz čitavog sveta okupiće se 46 potomaka, po prvi put videće gde je sahranjen njihov predak i koliko važna ličnost za čitavo srpstvo.

Manifestacija "Tanaskovi i carski dani” samo je jedan deo bogatog programa u okviru Nacionalne prestonice kulture 2023. koji će se održati do kraja kalendarske godine, a u kojoj će moći da uživaju posetioci svih generacija.

- Zaista jedna značajna manifestacija novog karaktera kulturno istorijska, koja će zaista privući pažnju kako naših sugrađana, tako i ostalih posetilaca koji odluče da posete grad Čačak - rekao je Vojin Jakovljević, direktor TO grada Čačka i dodao:

- Između ostalog to i nije jedina manifestacija koja će se odvijati u junu mesecu. Od 21. do 28. gotovo neprekidno svaki dan se održavaju programi u gradu Čačku kako na Gradskom trgu tako i na amfiteatru u Ovčar Banji.

 

Ostavite komentar