Vesti > Srbija

POPLAVE U SRBIJI: Vanredno u 56 opština i gradova, SPREČENO nadiranje reke PEŠTAN kod Lazarevca

Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče

Izvor: K1info/Tanjug

18/06/2023 > 08:29 >> 15:51

podeli vest:

POPLAVE U SRBIJI: Vanredno u 56 opština i gradova, SPREČENO nadiranje reke PEŠTAN kod Lazarevca
Foto: Tanjug/GO LAZAREVAC/Katarina Guberinić


Vanredna situacija proglašena je u 56 gradova i opština širom Srbije, a evakuisano je više od 300 ljudi. Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone. 

Saobraćaj na Ibarskoj magistrali u Adranima, gde se urušio most, biće osposobljen za deset dana, najavio je resorni ministar. Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče.

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za RTS da su sve akcije spašavanja i evakuacija uspešno izvedene.

- Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 20 stanovnika, a od početka ovog perioda, odnosno 26. maja, ukupno 317. Tako da svi građani koji su direktno bili ugroženi su sada na bezbednom, obezbeđeno im je sve u delu zbrinjavanja i verujemo da će uskoro biti normalizovani i drugi segmenti života – kritične infrastrukture, elektrosnabdevanja i vodosnabdevanja - navodi Milenković.

Foto: RINA.rs

 

Ističe da je juče najkritičnije bilo na teritoriji opštine Kučevo, gde je bilo najviše evakuacija.

- Takođe, intenzivno se sada radi na uspostavljanju elektrosnabdevanja u jednoj od fabrika. Grad Kraljevo, Adrani i Grdica, tu smo preventivno evakuisali devet ljudi, a ne smemo zaboraviti da se intenzivno radi i na teritoriji grada Jagodina crpljenje vode kako bi što pre uspostavili elektrosnabdevanje u jednom delu industrijske zone - dodaje Milenković.

Ukazuje da su građani bili vrlo kooperativni, kao i da su slušali uputstva. Navodi i da su obilazili kritične tačke i davali uputstva građanima kako da reaguju.

- Danas su naše ekipe na poplavljenim područjima, a sada se ulazi u fazu otklanjanja posledica i radi se na crpljenju vode - rekao je Milenković.

Velika Plana: Izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača

Velika Morava, Jasenica i Rača su se u protekla 24 sata izlile iz svojih korita i poplavile značajne površine pod oranicama u Velikoj Plani. 

Kako su rekli nadležni iz JKP "Miloš Mitrović", zahvaljujući dobrom sistemu kanala i njihovom solidnom održavanju nijedna kuća na teritoriji opštine za sada nije poplavljena. Lokalni atarski putevi nisu prohodni, pa je mehanizaciji bio otežan pristup.

Postavljeni su džakovi sa peskom, kako bi se odbranila tri domaćinstva kod hipodroma. Dežurne ekipe i dalje prate situaciju na terenu, kako kažu, noć je protekla mirno.

Toplica u Prokuplju se povlači

Nivo reke Toplice u Prokuplju od juče je snižen za skoro metar, ali je još iznad nivoa redovne odbrane od poplava.
Sve su vidljivije posledice poplava u Prokuplju, kako se reka Toplica vraća u svoje korito. Višednevne padavine na čitavom području Topličkog okruga uslovile su pravu poplavnu stihiju koja je za kratko vreme zahvatila veliko područje.

Na mnogim mestima zaštitni bedemi nisu pomogli, pa su dežurne ekipe imale pune ruke posla, puno poteškoća, a veliki posao tek ih očekuje.

Foto: RINA

 
AMSS: Odroni na putu

U Srbiji se, zbog najavljenog sunčanog vremena danas i narednih dana, očekuje stabilizacija putnih pravaca, ali je potreban oprez zbog mogućih nanosa zemlje i kamena na onim putnim pravcima na kojima je došlo do izlivanja reka, saopštio je Auto-moto savez Srbije. 

Zbog poplava padavina koje su prethodnih dana zadesile neke delove Srbije, usledile su poplave i odroni, pa na tim mestima AMSS savetuje povećanu opreznost vozačima. Neka od tih područja su Kralјevo, Čačak, Mladenovac, Novi Pazar, Jagodina. 

Odroni su na području Majdanpeka, Kučeva, Kralјeva, Kruševca, Ovčar Banje prethodnih dana uslovlјavali prekide u odvijanju saobraćaja, a njihova učestalost očekivana je i u narednim danima pa AMSS savetuje pažlјiviju vožnju kroz useke i klisure. 

Čačak i Novi Pazar: Situacija je stabilizovana

Posle poplava u Čačku i Novom Pazaru, situacija je stabilizovana, voda se povukla, a ekipe javnih komunalnih preduzeća saniraju štetu, javili su danas dopisnici Tanjuga.

- U Novom Pazaru se voda vratila u rečno korito. Kiša je prestala da pada, a vreme je sunčano - javlja dopisnik iz Novog Pazara.

Situacija u Čačku je takođe stabilizovana, pošto je kiša prestala da pada, a voda se vratila u korito Morave. Kako javlja Tanjugov dopisnik iz Čačka, civilna zaštita prikuplja opremu za odbranu od poplava, a ekipe komunalnog preduzeća saniraju štetu. 

Lazarevac: 154 domaćinstava pod udarom nepogode

Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević rekao je da je u toj opštini poplavljeno više od 150 domaćinstava, ali da je sprečeno dalje nadiranje reke Peštan, saopštila je Opština Lazarevac. Kako je navedeno, voda se polako povlači iz područja koja su bila ugrožena poplavama, prouzrokovanim izlivanjem bujičnih voda iz reka Peštan i Turija.

- U prethodnih 48 sati, ukupno 154 domaćinstava su bila pod udarom nepogode. Od toga voda je poplavila 71 kuću, dok je u 83 poplavila pomoćne objekte i druge delove domaćinstava, garaže, kotlarnice. Potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava. To je epilog poplava u opštini Lazarevac u protekla dva dana - istakao je Stević.

Foto: Tanjug/GO LAZAREVAC/Katarina Guberinić

 

Kako je rekao, situacija u toj opštini trenutno je stabilna.

- Zahvaljujući saradnji sa MUP-om, Sektorom za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačkim brigadama Lazarevca i Beograda, industrijskih vatrogasaca Kolubare, Prerada i svih zaposlenih, uz podršku građanstva, uspeli smo da brzo spečimo dalje nadiranje reke Peštan. Time smo sprečili dalje razlivanje vode i ka pogonima Elektroprivrede Srbije, Kolubare i Prerade, gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem za proizvodnju električne energije koji idu za termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu - naveo je Stević.

Prema njegovim rečima, štab za vanredne situacije je već oformio komisije koje će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana krenuti u obilazak domaćinstava.

- U naredna tri dana očekujem da ćemo imati jasniju sliku kolika je nastala šteta i koji je tačan broj oštećenih objekata. Još juče smo obišli sve poplavljene objekte, popisali domaćinstva, kako bismo maksimalno ubrzali rešavanje problema. Ispumpavali smo vodu gde je to bilo potrebno, a danas imamo još pet porodičnih kuća u Mesnoj zajednici Junkovac koje imaju viši nivo vode koja se polako povlači - izjavio je Stević.

Kako je naveo, obezbeđena je dovoljna količina hrane za pomenuta domaćinstva, a normalizovana je i situacija vodosnabdevanja Lazarevca i snabdevanja električnom energijom, koja je u jednom trenutku bila prekinuta u 550 domaćinstava.

Ostavite komentar