Vesti > Srbija

Demo Beriša: DA NIJE KURTIJA, jaz između Beograda i Prištine MOGAO BI DA SE PREMOSTI "za dva sata"

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji kaže da Kurti želi da izazove sukob između NATO i Srbije, kako bi se on izvukao kao pobednik

Izvor: K1info/Tanjug

16/06/2023 > 14:20

podeli vest:

Demo Beriša: DA NIJE KURTIJA, jaz između Beograda i Prištine MOGAO BI DA SE PREMOSTI "za dva sata"
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio je danas da jaz između Beograda i Prištine može da se premosti vrlo brzo,i situacija deeskalira "za dva sata", ako bi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti primenio tri zahteva koje su mu EU i SAD postavili. 

Beriša je za Tanjug rekao da Kurti želi da izazove sukob između NATO i Vojske Srbije, kako bi se on izvukao kao pobednik, što su Zapad i Vašington shvatili i sada pokušavaju na jedan mek način da ga uvode u politiku gde bi on shvatio da sa njima ne može da se igra.

Najavom određenih mera protiv vlade Kosova i Kurtija u smislu da nema putovanja, Beriša ističe da se može videti da će Amerika suspendovati svoje angažovanje u pridobijanju volje zemalja NATO-a koje nisu priznale Kosovo, što je, smatra on, ključna stvar u ovom trenutku.

- Jer prateći sve što se događa, jasno je da je Kurti izuzetno ljut na KFOR što ne daje nikakve informacije u vezi hapšenja trojice kosovskih policajaca na teritoriji opštine Raška - rekao je Beriša.

Napominje da će Kurti da shvati da on nije samostalan i da "Kosovo" nije država koju su svi priznali, nego je i dalje pod protektoratom.

- UN su zvanično na Kosovu, EU, kao ključna, preko Euleksa je druga koja je uključena, pa KFOR, pa tek vlada Aljbina Kurtija, tako da Kurti svaku akciju koju je do sada izveo bez saglasnosti ta tri organa, činio je prekršaj odnosno gazio je rezoluciju 1244 - ističe Beriša i dodaje da Kurti mora da shvati da mora da sluša EU i Vašington u ovom slučaju.

Beriša dodaje da kada bi Kurti prihvatio tri zahteva, odnosno povukao specijalne jedinice na severu Kosova, povukao gradonačelnike i stvorio uslove za održavanje novih izbora u kojima bi učestvovali Srbi sa severa, stvorili bi se uslovi za treći uslov koji bi trebalo da bude prvi, a to je formiranje ZSO.

Ostavite komentar