Vesti > Srbija

Stres, anksioznost i DEPRESIJA česti problemi: Psihosocijalna PODRŠKA PAROVIMA u procesu PRIPREME ZA VTO

Pilot projekta obuhvata 10 susreta sa obučenim psihijatrima, psiholozima i psihoterapeutima i trajaće do kraja godine

Izvor: K1info/Tanjug

07/06/2023 > 18:09

podeli vest:

Stres, anksioznost i DEPRESIJA česti problemi: Psihosocijalna PODRŠKA PAROVIMA u procesu PRIPREME ZA VTO
Foto: Freepik.com


U valjevskoj Opštoj bolnici počeo je pilot projekat "Psihosocijalna podrška za parove sa infertilitetom", kako bi zainteresovani pacijenti mogli da bolje prevaziđu psihološke i socijalne izazove koje nosi proces pripreme za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Taj projekat podržavaju Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zdravlja, u okviru nove inicijative "Ljudi čine grad".

Projekat podrazumeva edukativni susret uoči komisije, kada se pacijenti informišu o programu, kao i 10 individualnih i susreta parova sa pružaocima podrške: obučenim psihijatrima, psiholozima i psihoterapeutima zaposlenim u ovoj opštoj bolnici, navodi se u saopštenju UNDP.

Program podrške, kao i obuku za njegovu primenu, razvio je tim Instituta za mentalno zdravlje, na čelu sa Doc. dr Bojanom Pejušković.

- Zadovoljstvo nam je da naš mali tim valjevskog odseka za VTO može sada da pruži dodatnu podršku svojim pacijentima i pacijentkinjama, kako bismo zajedno povećali uspešnost VTO procesa, na obostranu radost - rekao je sub. spec. dr Predrag Miholjčic, šef valjevskog odseka za VTO.

Iskustvo lekara je pokazalo da se parovi koji se bore sa problemom infertiliteta često tokom procesa suočavaju sa stresom, anksioznošću i depresivnošću, što je inicijalno i pokrenulo ideju pilot projekta "Psihosocijalna podrška za parove sa infertilitetom".

Nakon završetka pilot projekta koji će trajati do kraja tekuće godine, biće date i preporuke za uvođenje psihosocijalne podrške kao redovne aktivnosti u procesu vantelesne oplodnje. Kao krajnji cilj, ovaj pilot projekat promoviše zaštitu mentalnog zdravlja kao vid preventivne zdravstvene zaštite, i doprinosi borbi protiv depopulacije, dodaje se u saopštenju.

Ostavite komentar