Vesti > Srbija

KURTI krivi BEOGRAD za eskalaciju na severu Kosova

Prištinski premijer targetirao je Srbe sa severa Kosova i Metohije tako što je objavio njihova imena i direktno ih optužio za nemire

Izvor: K1info/Tanjug

02/06/2023 > 15:46

podeli vest:

KURTI krivi BEOGRAD za eskalaciju na severu Kosova
Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo


Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je danas da je Beograd kriv za eskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije, kao i da je eskalacija bila planirana i da ima svoje autore. 

Kurti je u Skupštini u Prištini rekao da je situacija na severu eskalirala kada su se "kriminalne grupe" vratile sa mitinga koji je 26. maja održan u Beogradu. 

- Imamo dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija bila planirana, dobro organizovana i da je imala autora. Autor je zvanični Beograd, koji se pobrinuo, da se upozorenja na eskalaciju ukoliko se policija ne povuče i gradonačelnici ne odu, pretvore u stvarnost. Povećanje zabrinutosti zbog eskalacije dovelo je do toga da Srbija mobiliše kriminalne grupe da zaista eskaliraju situaciju - rekao je Kurti. 

Prištinski premijer targetirao je Srbe sa severa Kosova i Metohije tako što je objavio njihova imena i direktno ih optužio za nemire. Na Kurtijevom spisku se nalaze i imena žena.  

Među Srbima na protestu, tvrdi on, bili su i navijači Crvene zvezde.

Proteste, poručio je Kurti, organizuju poštovaoci Slobodana Miloševića. 

Foto: Tanjug/Bojan Slavković

 

Poslanicima je poručio da Vlada ne može da se nosi sa nasilnim napadima. 

- Oni koji nas iz Beograda kritikuju da je legitimitet mali, oni sami nemaju legitimitet. Srbi iz Srpske liste nemaju legitimitet. Poziv na bojkot je pogrešna odluka sa lošim namerama za koje posledice treba da snose oni, a ne mi. Na Kosovu se vlast može dobiti samo izborom, a ne granatama, mecima, šok bombama i napadima na KFOR, policiju i novinare. To nisu protesti za nove izbore, već protesti ljudi koji obožavaju Miloševića - rekao je Kurti. 

Prištinski premijer je takođe upitao da, ako opštinske zgrade nisu za gradonačelnika, za koga su. 

- Ne treba da poštujemo našu zemlju manje nego što to čine internacionalci. Kosovska policija je najprofesionalnija u regionu. Protiv demokrata sam demokrata, a protiv naciošovinističkih ekstremista sam suverenista. Situacija na severu nije bila normalna pre dve nedelje, kao ni pre 20 godina - rekao je Kurti. 

Tokom skupštinske sednice poslanici opozicije su tražili njegovu ostavku.

Ostavite komentar