Vesti > Srbija

KiM UŽIVO: Većina SRBA se RAZIŠLA u Zvečanu, manja grupa OSTAJE da DEŽURA

Ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cele noći bila je prisutna manja grupa građana

Izvor: K1info/Tanjug

31/05/2023 > 07:43 >> 19:46

podeli vest:

KiM UŽIVO: Većina SRBA se RAZIŠLA u Zvečanu, manja grupa OSTAJE da DEŽURA
Foto: Tanjug/STR


19.46 - S. Lista: Odluka Kurtijevog suda nelegalna i neosnovana

Srpska lista danas je najpštrije osudila izricanje jednomesečnog pritvora Srbima Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koji su, kako ističu iz Srpske liste, mirno izražavali svoj protest zbog okupacije opštinske zgrade u Zvečanu.

- Srpska lista najoštrije osuđuju nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda - navodi se u reagovanju Srpske liste na izricanje pritvora dvojici Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu.
 

18.53 - Petković: Priština rešena da u eskalaciji ide do kraja

Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je Kfor nasumično i neosnovano zadržao a potom i predao zločinačkoj policiji Aljbina Kurtija, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.  

Foto: ATA Images

 

Reagujući na izricanje pritvora dvojici Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu, Petković je istakao da "ponašanje Kurtijeve policije i njegovog inkvizitorskog pravosuđa nastavlja da nas udaljava od svakog pokušaja normalizacije odnosa i potvrđuje rešenost Prištine da u eskalaciji ide do kraja, ne mareći za zdravlje i živote ljudi".

Petković je u saopštenju naveo da su Petrović i Obrenović utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu na KiM. 
 

17.09 - Advokat privedenog u Zvečanu najavio žalbu Apelacionom sudu

Advokat Dušana Obrenovića, koji je priveden nakon protesta u Zvečanu, Predrag Miljković najavio je danas žalbu Apelacionom sudu nakon određivanja pritvora njegovom branjeniku. 

16.58 - Većina okupljenih razišla se u Zvečanu, manja grupa ostaje da dežura tokom noći

Većina građana okupljenih na današnjem protestu u Zvečanu razišla se, ali je manja grupa ostala i donela suncobran i klupe kako bi "dežurala" tokom noći, javlja izveštač Tanjuga sa mesta događaja.

Foto: TANJUG/dopisnik KiM

 

Građani koji su ostali planiraju da sve vreme tokom noći neko bude ispred zgrade opštine. 

I dalje se čeka odluka Kfora na zahteve Srpske liste da njihovi vojnici obezbede i patroliraju ulicama Zvečana. 
 

16.10 - Dvojici uhapšenih Srba na severu KiM određen pritvor od 30 dan

Dvojici uhapšenih Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, saopštio je danas novinarima Obrenovićev advokat Predrag Miljković. 

Petrović i Obrenović, koje je KFOR pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Kosovska policija brutalno je pretukla Obrenovića prilikom hapšenja 29. maja i uvođenja u stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je ranije  Predrag Miljković navodeći da je njegov klijent zadobio povrede glave, posekotine, poderotine i hematome po glavi.

16.06 - Lajčak: Hitno potrebno političko rešenje za tenzije na severu KiM

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je danas da je hitno potrebno političko rešenje za tenzije na severu Kosova i Metohije, kao i da nasilje nije prihvatljivo.

Lajčak je napisao na Tviteru da je tokom poslednja dva dana tokom brojnih sastanaka i razgovora u okviru foruma "Globosec 2023" u Bratislavi razgovarao o situaciji na Zapadnom Balkanu, a posebno o tenzijama i eskalaciji na severu Kosova i Metohije. 

 

 

- U poslednja dva dana prisustvovao sam Globosec. Tokom brojnih sastanaka i razgovora, razgovarao sam o situaciji na Zapadnom Balkanu, posebno o tenzijama i eskalaciji na severu Kosova. Hitno nam je potrebno političko rešenje. Nasilje nije prihvatljivo - naveo je Lajčak.

15.40 - Rakić sa oficirom Kfora: Obezbedite sve prilaze Zvečanu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić razgovarao je danas sa visokim oficirom Kfora, kojem je preneo da Srpska lista traži da Kfor obezbedi sve prilaze Zvečanu jer se, kako je naveo, na nekoliko prilaza nalazi tzv. kosovska policija i specijalci, što "iritira građane" i preti da ponovo dovede do eskalacije. 

On je  ponovio zahteve da okupljeni mirno traže da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije povuku i da se "oslobode" zgrade opština, a oficir Kfor rekao da će preneti svojoj višoj komandi.
 

14.50 Petković poručuje Kurtiju: Opozovi lažne gradonačelnike

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas premijeru privremenih prištinskih insitucija Aljbinu Kurtiju da je umesto što mu se od srpskih lekara, radnika opština, studenata ispred srpskih objekata pričinjava "besna rulja" bolje da opozove svoje "lažne gradonačelnike i besne specijalce koji pucaju Srbima u leđa".

 

 

 

12.05 - Stanovnici: Kfor nas pretresa

Građani stambenog bloka koji se nalazi odmah pored opštine Zvečan, ovih dana žive u vanredno teškim uslovima jer su već tri dana pod opsadom brojnih pripadnika Kfora i specijalne kosovske policije, sa bodljikavom žicom i oklopnim vozilima. Stanare ovih zgrada vojnici Kfora pretresaju pri izlasku iz zgrada, kao i po povratku.

Kordon Kfora, neposredna blizina specijalne kosovske policije, bodljikava žica i metalne ograde postali su svakodnevni prizor sa kojim se susreću stanovnici ovog dela Zvečana. Jedna od stanarki rekla je za Kosovo online da im život ovih dana izgleda kao u ratnim filmovima.

- Kada želimo da napustimo stanove moramo da im najavimo da bi oni došli i pretresli nas, a potom i ispratili kuda idemo. Tako je i u povratku, pretresu nas ponovo da nešto nismo uneli u zgradu. Neizdrživo je - kazala je ona.

 

10.23 - U Orahovcu ispisani novi grafiti na kućama i automobilima srpskih žitelja

Novi grafiti su jutros osvanuli na nekoliko mesta u Orahovcu na KiM, a na automobilu Dobrivoja Đorića je crnom masnom farbom ispisan grafit "UČK", prenosi sajt radija Goraždevac.

Vlasnik automobila grafit je primetio ujutru i slučaj je prijavio KPS policiji koja je obavila uviđaj.

- Nisam video ko je uradio, ali sam jutros kad sam pošao da vodim ćerku u školu video natpis na autu, koji nas je uznemirio. Policija je došla na moj poziv, obavila uviđaj i pozvali me da u stanici dam izjavu - izjavio je  Đorić.

Foto: TANJUG/dopisnik KiM

 

Kako se navodi, grafiti su ispisani na još nekoliko kuća u ulicama oko crkve u Orahovcu, među kojima su kuće Radiše Lukića u kojoj živi i na kući Zorana Kujundžića u kojoj nema žitelja.

Mural u Orahovcu, posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću, uništen je tokom noći između ponedeljka i utorka.

Svi incidenti sa grafitima u Orahovcu koji su se dogodili u poslednja dva dana, dogodili su se u blizini crkve koja je centar okupljanja Srba u ovom gradu, navodi se na sajtu radija Goraždevac.

9.15 - Nekoliko hiljada Srba ispred opštine Zvečan, razvili zastavu Srbije dugu 250 metara

Nekoliko hiljada građana okupilo se jutros ispred zgrade Skupštine opštine Zvečan, a razvili su zastavu Srbije dugu 250 metara, javlja izveštač Tanjuga.

Oni mirno protestuju, a na početku im se obratio Srđan Milosavljević, bivši predsednik SO Zvečan, koji je pozvao na mirne proteste i da građani ne napadaju pripadnike Kfora.

Foto: Tanjug/STR

 

Ponovio je zahteve Srba, a to su povlačenje tzv. kosovskih specijalaca iz četiri opštine na severu KiM i da gradonačelnici Albanci izabrani 23. aprila ne ulaze u opštinske zgrade.

Sa razglasa se puštaju srpske pesme sa KiM.

Pripadici Kfora su raspoređeni na 30-ak metara od zgrade opštine, a razvukli su bodljikavu žicu oko opštine i ispred građana. 

U opštinskim zgradama u tri opštine na severu KiM i dalje su pripadnici tzv. kosovske i specijalne polciije. 

Kfor je pojačao svoje snage u sve četiri opštine na severu KiM, a pripadnici Kfora su i na proilazima sva četiri grada na severu pokrajine . 

Foto: Tanjug/Bojan Slavković

 

06.54 - Na severu Kosova i Metohije noć je protekla je mirno. 

Ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cele noći bila je prisutna manja grupa građana, a u jutarnjim časovima počelo je okupljanje građana u Zvečanu. 

 

Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žice, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice takozvanog Kosova. 

Foto: Tanjug/Bojan Slavković

 

Juče je bivši predsednik Skupštine Opštine Zvečan pozvao građane da se okupe u najmasovnijem protestu do sada i izjavio da će se građani okupljati sve dok se njihovi zahtevi ne ispune. 

Foto: Tanjug/STR/bs

Foto: Tanjug/STR/bs

 

Ostavite komentar