Vesti > Srbija

RATARI PORUČILI: Ako vlada ne potpiše garanciju za cenu suncokreta, IDEMO TRAKTORIMA NA BEOGRAD

U Novom Sadu nastavljena blokada, u Pančevu uklonjena

Autor: Tanjug

16/08/2022 > 09:54

podeli vest:

RATARI PORUČILI: Ako vlada ne potpiše garanciju za cenu suncokreta, IDEMO TRAKTORIMA NA BEOGRAD
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Poljoproivrednici koji protestuju u Pančevu otvorili su za saobraćaj novi put ka Beogradu, ali se nisu razišli, već su parkirali traktore pored puta u očekivanju nastavka sastanka u Vladi Srbije i dogovora o ceni suncokreta, izjavio je danas za Tanjug poljoprivrednik Ivan Adamov koji učestvuje u protestu.

On je rekao da su njihovi predstavici koje predvodi Jovan Jovanov, učesnik jučerašnjih pregovora u vladi, trenutno kod advokata kako bi sastavili predlog pisane garancije o ceni od 73 dinara po kilogramu suncokreta.

- Kad sastave taj tekst, trebalo bi da odu do vlade da se to tamo potpiše i da budemo sigurni da ćemo dobiti tu cenu. Ukoliko ne bude potpisano idemo traktorima za Beograd. Znaćemo u narednih sat-dva šta će se dešavati s tim - rekao je Adamov.

Mediji javljaju da je protest poljoprivrednika u Novom Sadu osmi dan zaredom nastavljen blokadom dela bulevara Mihajla Pupina od Varadinskog mosta do Skupštine grada.

NJihov predstavnik na jučerašnjim pregovorima u Vladi Srbije Mileta Slankamenac izjavio je nakon sastanka da je problem što su ratari svoj zahtev za cenom suncokreta snizili sa 75 na 73 dinara, ali je vlada ponudila 70,5 dinara i da zbog toga nije postignut dogovor.

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da vlada želi da pomogne poljoprivrednicima, ali da ne može da garantuje cene proizvoda i da se meša u tržište, jer bi to uništilo privredu i budžet.

- Vlada ne može da garantuje otkupne cene ničega. Mi na to ne smemo da utičemo... jer onda mogu da počnu da dolaze svi koji nešto proizvode u Srbiji da i njima garanutejete neku otkupnu cenu koja će im obezbediti neki prihod, bez obzira na tržište i njihovu konkurentnost. Time pada čitava konkurentnost, razvaljujemo našu privredu i budžet - istakla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Ostavite komentar