Vesti > Srbija

NOVE INFORMACIJE o stanju povređenih u dva MASAKRA: Svi pokazuju znake OPORAVKA

Dečak povređen u školi na Vračaru prebačen na Institut za majku i dete

Izvor: K1info/telegraf.rs

18/05/2023 > 13:05

podeli vest:

NOVE INFORMACIJE o stanju povređenih u dva MASAKRA: Svi pokazuju znake OPORAVKA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Svi povređeni u dva masakra u Srbiji pokazuju znake oporavka i svi su stabilni, a samo jedna osoba je u intenzivnoj nezi, izjavila je ministarka zdravlja prof. dr  Danica Grujičić.

Ona je naglasila da je dečak povređen u školi na Vračaru iz Kliničkog centra Srbije prebačen u Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

- Što se tiče povređenih u pucnjavi u školi nastavnica i devojčica koji su u Kliničkom centru su stabilne. Što se tiče dečaka kojem je povređena kičmena moždana on je preveden u Institut za majku i dete. Urađena je traheotomoja da bi lakše disao, on je svestan, komunikativan, govori, pokreće levu ruku, postoje značajna oštećenja kako kičmene moždine tako i perofernih nerava za desnu ruku, ali tu je još rano o bilo čemu govoriti s obzirom na to da je prošlo tek dve nedelje. Kakve će definitivne posledice biti , ne znamo, on ima svoje disanje ali mora još da ima potporu respiratora. I pošto je dete mislim da je dobra odluka da se prebaci u Institut za majku i dete da se tamo polako odvikava sa dečjim anesteziolozima i i pulmolozima od respiratora - kazala je ministarka.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Što se tiče ostalih povređenih samo jedan pacijent je na intenzivnoj nezi, intubiran.

- On ima svoje disanje. To je onaj momak koji je bio u KBC" Dragiša Mišović" koji je preveden naknadno i on je u ovom trenutku u najtežem stanju. Ostali su stabilni, i čovek koji je imao povredu kičme, i momak koji je imao drenažu grudnog koša. I ovaj u intenzivnoj pokazuje znake oporavka, ali o definitvnim posledicama jako je rano govoriti. Tek kroz koju nedelju, mesec dava za pojedine šta će biti definitvne posledice tek za godinu ioli dve dana. Čeka ih dugotrajan oporavak - dodala je Grujičić. 

Ministarka je kazala da je dečak iz škole stabilno, ali da kod povreda vatrenim oružjem nikada ne možemo da budemo sigurni da će se sve završiti dobro.

- Čak i posle nekoliko nedelja, čak i posle par meseci uvek može nešto da se isklmplikuje pogotvo ako postoji neki proble omo pokretanja ruku nogu disanja i slično. Važno je da svi pokazuju znakove oporavka - naglasila je ministarka i dodala da su neuropsohijatri razgovarali sa svima.

 

 

 

Ostavite komentar