Vesti > Srbija

NEMA POSKUPLJENJA auto-osiguranja BEZ konsultacije sa NBS - cene moraju DA SE KORIGUJU

Osiguravajuća društva nisu smela bez dogovora sa NBS da povećavaju cenu auto-osiguranja

Autor: N1

12/08/2022 > 09:40

podeli vest:

NEMA POSKUPLJENJA auto-osiguranja BEZ konsultacije sa NBS - cene moraju DA SE KORIGUJU
Foto: Freepik.com


Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti koja se plaća prilikom svake registracije vozila uskoro bi mogla da pojeftini, tačnije - da se vrati na nivo na kojem je bila pre poskupljenja od 22 odsto. Iako nije eksplicitno potvrdila da će tako i biti jer "Narodna banka Srbije prvo uradi, pa onda saopštava", Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, istakla je da osiguravajuća društva nisu smela da bez konsultacije sa regulatorom - centralnom bankom - donose odluku o poskupljenju obaveznog osiguranja.

- To je bilo neprijatno iznenađenje - da su cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti porasle bez bilo kakvih konsultacija sa regulatorom, a indeks učešća te premije u inflaciji nimalo nije beznačajan - istakla je Tabaković.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Bez ikakve konsultacije sa regulatorom – sa nama, sa NBS – onako kako su inače složna i udružena, društva za osiguranje su podigla premiju obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, a indeks učešća te premije u inflaciji nimalo nije beznačajan, navela je guvernerka na konferenciji za novinare.

To obavezno osiguranje je, pre poskupljenja, imalo cenu od 10.742 dinara.

- Povećanje te cene od 22 odsto na iznos od 13.105 dinara ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu inflaciju, koja je u Srbiji najniža, podiže za 0,30 procentnih poena. Ko misli da će Narodna banka to ćutke da posmatra – vara se - poručila je Tabaković.

Ona je prethodno navela da će centralna banka, poput regulisanja cena bankarskih usluga, "uticati i na sve druge usluge koje mere indeks potrošačkih cena koje učestvuju u inflaciji, kao i sve ono što je za građane obavezno".

 

Ostavite komentar