Vesti > Srbija

Završena BLOKADA na AUTO-PUTU, za sutra zakazan SASTANAK U VLADI

Ako ne bude pomaka, meštani razmišljaju o radikalizaciji protesta

Izvor: K1info/Tanjug

12/03/2023 > 14:45

podeli vest:

Završena BLOKADA na AUTO-PUTU, za sutra zakazan SASTANAK U VLADI
Foto: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ


Blokada meštana dvadesetak čačanskih i lučanskih sela, nezadovoljnih cenom zemljišta na kome se gradi trasa auto-puta Miloš Veliki, okončana je oko 14 časova, a njihovi pravni zastupnici su kazali da je za sutra zakazan sastanak u Vladi Srbije.

Meštani tih sela pored toga što nisu zadovoljni cenom zemljišta, nisu saglasni ni sa brzinom isplate, pa su zato danas blokirali kružni tok u Pakovraću na magistralnom putu Čačak-Požega na samom uključenju na auto-put „Miloš Veliki”, kao i uključenje na ovaj auto-put u Preljini.

Oni su tačno u podne izašli na kolovoz i zaustavili saobraćaj, a policija je preusmeravala putnička vozila aleternativnim pravcem, koji vodi preko planine Ovčar i sela markovice. 

Kako su rekli pravni zastupnici okupljenih građana, osim dogovora oko cene sa direktorm JP „Puteva Srbije” Zoranom Drobnjakom, nikakav dalji pomak nije načinjen.

Zoran Pešić, advokat dela okupljenih rekao je za Tanjug da je za sutra zakazan sastanak u vladi, ali da nema pozitivna očekivanja.

- Ni dan danas nema pomaka. Evo već treća ili četvrta sedmica od dogovora sa direktorom `Puteva`. Za sve je, naravno, odgovorna država ćuti na nezadovoljstvo ovih građana i ne želi da sprovede u delo dogovor koji smo napravili mi, zastupnici tih stranaka i direktor `Puteva` Drobnjak. To može vrlo brzo da se reši, za nepunih mesec dana da se okonča ova golgota i da se okončaju svi ovi postupci. Ali, evidentno je da nema dobre volje. Zakazan je sutra sastanak za 12, ponovo. Ja više nemam poverenje ni u koga od državnih službenika, tako da očekujem da se ponovo sastanak otkaže u poslednjem trenutku. Sve dok ne bude, nemam nikakve garancije i nema nikakvu ideju šta će tu da bude - rekao je Zoran Pešić.

Ukoliko se ne postigne dogovor na tom sastanku, meštani su, prema rečima advokatice Ivane Tomić spremni i na radikalizaciju protesta.

- Građani su se i danas okupili jer nema nikakvih pomaka, ni u sudskim postupcima ni u pregovorima. Ništa od onoga što je dogovoreno još uvek nije ispoštovano. Viši sud u Čačku i dalje ukida prvostepene presude i vraća na ponovna suđenja, tako da se nismo nigde pomakli i ljudi nastavljaju da na ovakav način iziskuju svoja prava. Sutra je zakazan sastanak u vladi i očekujemo da se možda nešto sada i realizuje. Ukoliko ne dođe do toga, mislim da su građani rešeni da ovo izdignu na neki viši nivo i da se protesti radikalizuju - rekla je Tomić.

Ona je dodala da meštani još uvek nisu doneli odluku, ali će radikalizacija podrazumevati ili blokade u dužem vremenskom trajanju ili blokada samih radova.

Na izlasku sa auto-puta kao i u smeru iz Požege ka Čačku stvorene su kolone duge po nekoliko kilometara, a na samoj naplatnoj rampi našla su se i tri autobusa koji su prevozili đake osmog razreda jedne beogradske osnovne škole, koje okupljeni mešani nisu želeli da propuste da nastave svoj put.

U 14 časova meštani su počeli da se razilaze, a saobraćaj je nastavio neometano da se odvija.

 

 


 

 

Ostavite komentar