Vesti > Srbija

RTS: Portal PIŠTALJKA postao PROMOTER HAJKI na Javni servis

Klanščeko je optužio RTS, da van informativnog programa, proizvodi samo tri emisije, iako ona samostalno proizvodi 170 emisija

Izvor: K1info/Tanjug

11/03/2023 > 08:51

podeli vest:

RTS: Portal PIŠTALJKA postao PROMOTER HAJKI na Javni servis
Foto: ATA Images


Kako je saopšteno iz Radio-televizije Srbije, povodom navoda objavljenih na portalu Pištaljka da je, nažalost, taj sajt postao jedan od promotera hajke na RTS, jer je požurio da objavi, kako se navodi, "insinuacije" predsednika Upravnog odbora RTS-a Branislava Klanščeka, preskačući obavezu da podrobno ispita sve navode.

Obaveza Pištaljke je da sve podatke koji su joj dostavljeni ozbiljno prouči i ispita pre nego što ih objavi, ukazuje se u saopštenju.

RTS je naveo da samostalno proizvodi 170 emisija, odgovarajući na optužbu Klanščeka da RTS, van informativnog programa, proizvodi samo tri emisije.

U saopštenju se ističe da se Klanšček nije izvinio za svoju navodnu laž i nanošenje ogromne štete RTS-u.

U proseku, javni medijski servisi u Evropi samostalno proizvode oko 48 odsto sopstvenog programa a, prema podacima REM-a, RTS je u 2021. godini samostalno proizveo 56 odsto svog programa, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da se spoljne produkcije ne angažuju samo zbog zakonske obaveze da najmanje 10 odsto programa čine emisije nezavisne produkcije, već i zbog toga što RTS nema dovoljno kapaciteta da sve uredi sam.

Foto: ATA Images

 

U javnosti je pogrešno stvoren utisak da spoljne produkcije dobijaju ceo iznos koštanja serije, naveo je RTS, ističući da to jednostavno nije tačno i da spoljne produkcije zarađuju određeni procenat od ukupne sume novca potrošene za snimanje serije.

Ti se procenti nalaze u budžetima i o njima se dogovara pre početka snimanja i u poslednjih nekoliko godina iznose od pet do sedam odsto, napomenuo je RTS.

Kako se navodi, deo emisija koje spoljne produkcije prave za RTS prijavljuju se na stalno otvorenom konkursu, a sve ponude razmatra komisija sačinjena od stručnih ljudi iz svih programa: Informativnog, Kulturno-umetničkog, Naučno-obrazovnog i Zabavnog, a komisija mišljenje dostavlja direktoru programa i generalnom direktoru, koji potom donose konačnu odluku.

 

 

Ostavite komentar