Vesti > Srbija

Ministarstvo odbrane od PRODAJE IMOVINE VOJSKE SRBIJE za godinu dana zaradilo 6,25 MILIONA EVRA

Reč je o imovini koja se nalazi u Master planu koji čine vojne nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje VS

Autor: K1info/novaekonomija.rs

05/08/2022 > 12:32

podeli vest:

Ministarstvo odbrane od PRODAJE IMOVINE VOJSKE SRBIJE za godinu dana zaradilo 6,25 MILIONA EVRA
Foto: Tanjug/Danilo Peternek


Ministarstvo odbrane je u 2021. godini od prodaje nepokretnosti Vojske Srbije imalo primanja u iznosu od 733 miliona dinara (oko 6,25 miliona evra). 

Reč je o imovini koja se nalazi u Master planu koji čine vojne nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije i predviđene su za otuđenje zaključcima Vlade Republike Srbije.

Deo primanja, 15 miliona dinara, je preknjižen na Upravu za snabdevanje, pa su tako primanja Ministarstva iskazani u iznosu od 718 miliona dinara, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) u kojem su analizirani finansijski izveštaji MO.

Najveći kupac vojnih nepokretnosti, kako se vidi iz izveštaja, bio je Grad Subotica od kojeg je Ministarstvo primilo 209 miliona dinara, piše Nova ekonomija.

Među kupcima je i preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Granice" koje je 125 miliona dinara, kao i "Kvalitet gradnja" koji je kupio nepokretnosti za 118 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

 

Među ostalim kupcima su Grad Beograd, Novi Sad, Pirot, Smederevo, Kikinda, Kuršumlija. 

U izveštaju se navodi i da su primanja od otkupa stanova i garaža koje koristi Ministarstvo odbrane iznosila 654 milion dinara.

Primanja su ostvarena prodajom i otkupom stanova i garaža na osnovu zaključenih ugovora sa Ministarstvom. 

Od prodaje pokretne imovine, sa druge strane, Ministarstvo je ostvarilo primanja od 1, 4 milijarde dinara. Ovo se odnosi na prodaju pokretnih stvari koje koristi Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Kada se radi o pokretnoj imovini, najviše sredstava je uplatilo preduzeće "Zenitprom", 462, 5 miliona dinara (31,64 odsto), zatim preduzeće Jugoimport SDPR je uplatilo 226 miliona dinara. "Кrušik" je Ministarstvu uplatio 17,9 miliona dinara, a "Кosmos" (Banja Luka) 4,5 miliona dinara. 

Ostavite komentar