Vesti > Srbija

Proslava kineske NOVE GODINE u Beogradu i u Novom Sadu: Festival svetla traje do 5. febuara

U tržnom centru Galerija postavljeni svetlosni lampioni kojima se tradicionalno obeležava proslava kineske Nove godine

Izvor: K1info/Tanjug

21/01/2023 > 20:37

podeli vest:

Proslava kineske NOVE GODINE u Beogradu i u Novom Sadu: Festival svetla traje do 5. febuara
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Peti po redu Kineski festival svetla počeo je u Limanskom parku u Novom Sadu i na Sava Promenadi ispred Galerije u Beogradu. Šarenilo svetlosnih lampiona koji su uključeni u 17 časova po našem vremenu, a u ponoć po kineskom, obeležilo je početak kineske Nove godine.

Kineski festival svetla 2023 će još jednom, po peti put, zasijati i obradovati decu i odrasle u dva grada.

 

Od danas do 5. februara 2023, na Sava promenadi (ispred tržnog centra Galerija) i u novosadskom Limanskom parku, biće postavljeni svetlosni lampioni kojima se tradicionalno obeležava proslava kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

- Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već petu godinu zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije, i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu. U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su podjednako i mališanima i starijima - kaže Trkulja. 

I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke životinje…

Ulaz na Kineski festival svetla za sve posetioce u oba grada je besplatan.

Za posetioce u Beogradu, unutar Galerije kod ulaza broj 5, svakog vikenda do 5. februara, od 17.00 biće priređena tradicionalna kineska ceremonija pravljenja i pripremanja čaja, tokom koje će biti posluženi aromatični kineski čajevi, dok će prvog dana festivala posetioci imati priliku da učestvuju u kursu izrade tradicionalne kineske hrane – „dumplings“.

Čestitke predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas kineskom narodu Novu godinu.

- Našim kineskim prijateljima od srca čestitam Godinu zeca, sa željom da je dočekaju u veselju i dobrom zdravlju. Želim vam da u krugu porodice i prazničnom raspoloženju, započnete da ostvarujete i najsmelije snove. Srećna vam Nova godina - napisao je Vučić na Tviter nalogu predsednika Srbije.

 


 





 
 

Ostavite komentar