Vesti > Srbija

Srpska pravoslavna crkva U AKCIJI: Amerikanci obavešteni o MALTRETIRANJU PATRIJARHA

Vladika je od Vašingtona zatražio i da "zaustave namere kosovskih Albanaca da tokom božićnih praznika izazovu nemire i ponove pogrom

Izvor: K1info/Tanjug

29/12/2022 > 17:08

podeli vest:

Srpska pravoslavna crkva U AKCIJI: Amerikanci obavešteni o MALTRETIRANJU PATRIJARHA
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Vladika istočnoamerički Irinej uputio je pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu povodom zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju patrijarhu srpskom Porfiriju, a slične note uputio je i mnogim nadležnim institucijama u SAD i UN.

Kako se navodi na sajtu SPC kao i Eparhije istočno-američke, Irinej je u pismu Blinkenu još jednom skrenuo pažnju na flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i verskih sloboda Srba na KiM.

Sa velikom zabrinutošću, vladika je, navedeno je u pismu, skrenuo pažnju na način na koji su se prištinske vlasti odnosile prema poglavaru jedne od najuticajnih pravoslavnih crkava na Balkanu tokom božićnih praznika, a koji je došao sa ciljem donošenja poruke mira i razumevanja među svim ljudima.

Vladika je od vlasti u Vašingtonu zatražio i da, kako je naveo, "zaustave namere kosovskih Albanaca da tokom božićnih praznika izazovu nemire i ponove pogrom iz 2004. godine nad srpskim narodom, monaštvom i sveštenstvom, kao i verskim i kulturnim spomenicima na Kosovu i Metohiji".

Vladika je, takođe, uputio protesno pismo i komisiji SAD za međunarodne verske slobode, koja je u obavezi da, u saradnji sa Stejt Departmentom, izveštava Kongres o stanju verskih sloboda u svetu.

Pisma sličnog sadržaja upućena su i na adrese značajnih zvaničnika i institucija SAD i to, Džejkobu Salivanu, pomoćniku predsednika za Nacionalni savet bezbednosti SAD, ambasadoru za međunarodnu versku Slobodu pri Stejt Departmentu, kopredsednicima Srpskog kokusa u Kongresu Klaudiji Teni i Emanuelu Kliveru, kao i kongresmenu Gasu Bilirakisu, članu Kokusa za Međunarodnu versku slobodu u Kongresu.

Pisma protesta upućena su i na adrese Visokog predstavnika Veća naroda pri Ujedinjenim nacijama, kao i predsedavajućem Fondacije „Apel savesti“ u Njujorku.

Ostavite komentar