Vesti > Region

Služen pomen i položeni venci za ŽRTVE BITKE NA KOZARI: "Želimo mir dok god sunce sija!" (FOTO)

Na Mrakovici se danas obeležava 82. godišnjica Bitke na Kozari

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

07/07/2024 > 13:24

podeli vest:

Služen pomen i položeni venci za ŽRTVE BITKE NA KOZARI: "Želimo mir dok god sunce sija!" (FOTO)
Foto: Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja


Zvaničnici Republike Srpske i Srbije položili su danas vence na Centralnom spomen-obeležju na Mrakovici, povodom obeležavanja 82. godišnjice bitke na Kozari.

Prethodno je služen pomen žrtvama Bitke na Kozari.

Venac je u ime institucija Republike Srpske položio predsednik Srpske Milorad Dodik u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željka Budimira, prenosi RTRS.

U ime institucija Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Cveće kod spomenika na Kozari položili su i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Drugog svetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici gradova i opština potkozarskog regiona, kao i druge delegacije.

Ceremoniju obeležavanja 82. godišnjice Bitke na Kozari zajednički su organizovali odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske.

Na Mrakovici se danas obeležava 82. godišnjica Bitke na Kozari, tokom koje su nemačke i ustaške snage ubile oko 40.000 srpskih civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece.

Ministar Srbije za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je danas na Mrakovici da će Republike Srpske biti dok je sveta i veka. 

Foto: Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja

 

- Sarajevskim političarima su svakoga dana puna usta mržnje prema Republici Srpskoj. Zato Srpska i Srbija zajedno žele mir i znaće kako da ga sačuvaju, i na istoku i na zapadu, dok god sunce sija. Zato ćemo primenjivati sve ono što smo dogovorili na Svesrpskom saboru - naglasio je Starović, prenosi RTRS.

On je istakao da reč Kozara predstavlja sinonim za slobodu, ali i stradanje nevinih, dece, žena, staraca. 

- Pokušali su od Srba da prave roblje, da služimo onima koji su mislili da su zauvek zatrli srpsko ime. Od ove planine pa do Jasenovca i sve do daleke Norveške, spominje se slava Kozare. I tako će biti dok je srpskog roda i imena - dodao je Starović. 

Ostavite komentar