Vesti > Region

Dodik zabrinut! Odnosi u BiH nikada NISU BILI GORI, evo za šta okrivljuje SAD

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Dodik je ponovio da ona neće doneti ništa, već će samo promeniti odnose Republike Srpske prema BiH

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/05/2024 > 13:00

podeli vest:

Dodik zabrinut! Odnosi u BiH nikada NISU BILI GORI, evo za šta okrivljuje SAD
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Odnosi u Bosni i Hercegovini nikada nisu bili gori, ocenio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da Srpska nije bez potencijala da se brani.

- Po svemu bi bilo normalno da ta zemlja ne postoji, to je karikatura - naveo je Dodik istakao da je BiH pregovarački status za EU dodeljen "jer su ga dali Ukrajini pa nisu mogli da objašnjavaju što nisu i BiH".

Dodik je gostujući na Happy televiziji ukazao da Zapad Republiku Srpsku predstavlja kao remetilački faktor, a BiH ne može da živi bez međunarodnog intervencionizma, dok Federacija ne može da živi bez međunarodnog pritiska zbog netrpeljivosti Hrvata i Bošnjaka.

O budućnosti se, ističe, ne može pričati, a da se ne pomenu "globalni nemiri".

- Mora se održati mir po svaku cenu. Srbija i Republika Srpska samo u miru mogu da razmišljaju gde će. Svet je sada multipolarni. Politika koju smo izabrali je da pokušamo da radimo i sa jednima i sa drugima, a Zapad kaže da ako nismo s njima, da smo protiv njih. Hoće da uvedemo sankcije Rusiji i da dođe do istorijskog razilaženja s Rusijom - naveo je Dodik.

Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja

 

Prema rečima Dodika, BiH je "vežbalište" za Amerikance, te da su SAD potpuno podelile društvo.

- Bošnjaci misle da je to dobro, ali ne možete da živite s nekim ako stalno ponavljate da su oni genocidni. Očigledno je da je ovim glasanjem prekršeno pravilo UN, jer je reč o pitanju kojim treba da se bavi Savet bezbednosti, a ne Generalna skupština - naveo je Dodik.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Dodik je ponovio da ona neće doneti ništa, već će samo promeniti odnose Republike Srpske prema BiH.

- Mi ćemo biti u organima BiH ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke - rekao je Dodik i podsetio da će Srpska uputiti sporazum o mirnom razdruživanju.
 

Ostavite komentar