Vesti > Region

Dodik u Donjoj Gradini:Nismo zaboravili zlo koje je počinjeno i znamo šta je NDH

On je ocenio da je stradanje u Jasenovcu bilo jedinstveno u istoriji, istakavši da je Jasenovac ''najveći podzemni grad'' koji imaju Srbi

Izvor: K1info

12/05/2024 > 15:36

podeli vest:

Dodik u Donjoj Gradini:Nismo zaboravili zlo koje je počinjeno i znamo šta je NDH
Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja/ATA Images


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da srpski narod nije zaboravio zločine ustaša u logoru Jasenovac, gde je, kako je rekao, ubijeno više od 700 hiljada ljudi, od čega više od pola miliona Srba.

- Nismo zaboravili zlo i znamo šta je NDH. Znali smo za planove ustaškog režima da jednu trećinu pobiju, jednu rasele, a jednu pokatoliče - rekao je Dodik tokom svog obraćanja na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida u NDH u Donjoj Gradini.

On je ocenio da je stradanje u Jasenovcu bilo jedinstveno u istoriji, istakavši da je Jasenovac ''najveći podzemni grad'' koji imaju Srbi, u kojem su ljudi ubijani ''na 57 načina koji su sinonim za mučenje''.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Ovde smo da poručimo našim precima da smo svesni njihovog mučeničkog stradanja. Da iskažemo sve ono što je bilo kao ovde, kroz molitve, našu veru, kroz ono što smo mi kao zvaničnici rekli. Da smo svesni na koji način i kako su stradali. Ovde smo da poručimo i mladoj generaciji da mora da zna ovo - rekao je Dodik, dodajući da Republika Srpska, zajedno sa vladom Srbije, a na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počinje sa izgradnjom ''monumentalnog spomenika'' ukupnih srpskih stradanja.

Naveo je da će sledeće godine, kada će biti obeleženo tačno 80 godina od proboja logora Jasenovac, upriličiti još veću manifestaciju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Uveren sam da ćemo tada biti svi na okupu ponovo. Mi iz Republike Srpske, predsednik Vučić i njegov tim, i pokušaćemo da zamolimo i predsednika Izraela da dođe - rekao je Dodik.

U prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije na grobnom polju "Košute" u Spomen-području Donja Gradina danas su održani parastos i pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u ustaškom logoru "Jasenovac", u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u NDH.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 dece.

 

 

Ostavite komentar