Vesti > Region

SLOVENIJA U APRILU ISPOD BELOG POKRIVAČA! Sneg izazvao HAOS na putevima - posle LETNJEG VREMENA zavejana i HRVATSKA

Nakon prve letnje polovine aprila, veći deo evropskog kopna zahvatilo je vreme kao usred zime

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Kristina Jokić

23/04/2024 > 21:07

podeli vest:

SLOVENIJA U APRILU ISPOD BELOG POKRIVAČA! Sneg izazvao HAOS na putevima - posle LETNJEG VREMENA zavejana i HRVATSKA
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic


Veći deo Evrope pod uticajem je ciklonske aktivnosti, odnosno polja niskog vazudšnog pritiska. Usled ovakve sinoptičke situacije vreme širom centralne Evrope i u oblasti Alpa je pravo jesenje, pa i zimsko, a pravi zimski uslovi zahvatili su i Sloveniju.

Sloveniju su tokom jučerašnjeg dana zahvatile veoma obilne padavine. Širom zemlje pada veoma obilni sneg, u nižim predelima kiša. 

Sneg je najjačeg intenziteta na severu, severozapadu i jugozapadu zemlje, dok u primorskim predelima ima obilnih pljuskova i jakog, na udare i olujnog vetra.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

 

U mnogim predelima već tokom noći je palo desetak centimetara snega.  Zbog obilnog snega, saobraćaj se odvija veoma otežano.

Snežna granica spustila se na 400-500 metara nadmorske visine, a sneg pada i na širem obodu Ljubljane. Inače, u planinskim predelima iznad 1000 metara nadmorske visine ima i do pola metra snega.

Najviše snežnog pokrivača ima na Kredarici, 318 cm, a reč je o planinskom vrhu koji se nalazi 2514 metara nadmorske visine. Sneg će širom Slovenije padati i tokom današnjeg dana, a očekuje se novih 10 do 20 centimetara.  Temperature su tek koji stepen iznad nule, na visokim planinama i do -10°C, a toplije je samo na primorju.

Sneg i u Hrvatskoj

Pored Slovenije, sneg je tokom noći padao i na severozapadu Hrvatske i to pre svega u Gorskom Kotaru gde je zavejao i saobraćajnice između kopna i Jadrana.

Nakon prve letnje polovine aprila, uz temperature preko 30°C, na našem području i do 34°C, veći deo evropskog kopna zahvatilo je vreme kao usred jeseni, čak i zime. 

Sneg je zavejao mnoga područja, pa ćak i gradove od istoka Francuske i juga Nemačke preko Švajcarske i severa Italije do Austrije, pada i na planinama Češke, Slovačke i Poljske. 

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ/ nr

 

Istovremeno, niže predele Italije pogađaju jake i obilne kiše i obilni pljuskovi sa grmljavinom.  Vrlo hladno vreme ovih dana posledica je visinskog ciklona nad Alpima, ali ciklona u prizemlju u Đenovskom zalivu. 

Istovremeno, ciklon sa juga Mediterana premeštati preko našeg područja dalje ka centralnoj Evropi i našem području doneti novi talas padavina. 

Sneg je u prethodnom periodu padao i na našem području, a tempetature su sa 34°C opale na 0°C.

Ostavite komentar