Vesti > Region

Važio je za "GOSPODARA CRNE GORE"! Ko je bio Brano Mićunović!

Crnogorski biznismen Brano Mićunović je preminuo je danas

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

19/04/2024 > 22:33

podeli vest:

Važio je za "GOSPODARA CRNE GORE"! Ko je bio Brano Mićunović!
Foto: Youtube


Nikšićanin Branislav Brano Mićunović bio je jedna od najkontraverznijih ličnosti u regionu, dok je za jedne prdedstavljao "oličenje čojstva i poštenja", drugi su ga nazivali "bogom i batinom" svega na Balkanu.

Za pojedince je bio kriminalac i "gospodar Crne Gore", bez čijeg odobrenja se nije mogao završiti nijedan ozbiljan posao u sivoj zoni. Naime, u Crnoj Gori postoji izreka „nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita”.

Branislav Brano Mićunović je rođen 1953. godine u Nikšiću, i oženjen je Svetlanom sa kojom ima sina Đorđa i ćerku Andreu. Njegova supruga je u dospela u žižu javnosti kada joj je Prva banka odobrila minus na tekućem računu u iznosu 4,6 miliona evra 2012. godine.

Toliko veliki iznos prekoračenja bio je neuobičajan za račun fizičkog lica.

Ko je bio Brano Mićunović?

Mićunović je u mladosti trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA. Sa grupom sugrađana sedamdesetih godina se zaputio za Novi Sad, gde je studirao ekonomiju i bio nerazdvojan sa Nikšićaninom Ratkom Butorovićem, vlasnikom FK "Vojvodina".

Na fakultetu se nije dugo zadržao, a put ga je odveo preko granice, gde su glavnu reč vodili ljudi sa ovih prostora: Vlastimir Vlasto Petrović, Dragan Jokso Joksović, Slobo Grbović, Dado Cerović, Ratko Đokić.

Ime Brana Mićunovića se prvi put dovelo u vezu sa nekim krivičnim delom kada je u Nemačkoj ubijen Stjepan Đureković 1983. godine, bivši direktor marketinga "INE". Njegovu likvidaciju, je navodno, organizovao lično Stane Dolanc, nekadašnji major KOS-a, ministar jugoslovenske policije i predsednik Saveta za zaštitu ustavnog poretka.

Iako se spekulisalo, nikada nije dokazano da iza te likvidacije stoje Mićunović, njegov kum Đorđe Giška Božović, Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić.

Ostavite komentar