Vesti > Region

Širom BiH je VAZDUH OPASAN PO ZDRAVLJE! Nadležni apeluju - NE IZLAZITE NAPOLJE

Najzagađeniji grad je Banjaluka

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

17/01/2024 > 16:38

podeli vest:

Širom BiH je VAZDUH OPASAN PO ZDRAVLJE! Nadležni apeluju - NE IZLAZITE NAPOLJE
Foto: Pexels.com


U desetinama gradova širom Bosne i Hercegovine danas je vazduh nezdrav, a u nekim mestima i opasan po zdravlje. Posledica nezdravog vazduha je masovno korišćenje uglja za grejanje i proizvodnja električne energije u jednom broju termoelektrana. Nadležni su apelovali na stanovnike da što manje borave na otvorenom.

Prema merenjima najgore stanje je u Banjaluci, gde je indeks zagađenosti 229, što spada u kategoriju nezdravog vazduha. Najpovoljnija situacija je u Mostaru, sa umerenim zagađenjem sa indeksom 55. Nezdrav vazduh je i u Sarajevu, Tuzli, Travniku, Ilijašu i nizu drugih gradova.

Ova ekološka organizacija navodi da je u ovim gradovima moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba sa oboljenjima srca i disajnih organa, poput astme. U Banjaluci osobe koje boluju od plućnih i srčanih oboljenja, trudnice, deca i starije osobe moraju izbegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju.

Organizacija za ljudska prava godinama upozorava da su gradovi u Bosni i Hercegovini tokom zimskih meseci među najzagađenijim u svetu, zbog čega je BiH na petom mestu u svetu po stopi smrtnosti od zagađenja vazduha .

Prema procenama Svetske banke, svake godine 3.300 ljudi u zemlji prerano umre od zagađenja vazduha, što je devet odsto svih smrtnih slučajeva. Glavni razlog za to je što se stanovništvo greje na ugalj i drva, a najviše električne energije se proizvodi upravo sagorevanjem uglja u termoelektranama.

Ostavite komentar