Vesti > Region

REGIONALNOJ MAFIJI ZAPLENJENA DROGA VREDNA PREKO 3 MILION EVRA! Optuženo 13 ljudi, među njima i SRBI

Od 13 optuženih, osmoro ima hrvatsko državljanstvo, troje slovenačko, a po jedan srpsko i državljanstvo BiH

Izvor: K1info/index.hr

11/01/2024 > 14:21

podeli vest:

REGIONALNOJ MAFIJI ZAPLENJENA DROGA VREDNA PREKO 3 MILION EVRA! Optuženo 13 ljudi, među njima i SRBI
Foto: Shutterstock


USKOK je podigao optužnicu protiv 13 osumnjičenih iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH, koji se terete za šverc droge u vrednosti većoj od 3 miliona evra, kao i veliku količinu oružja i eksploziva.

Od 13 optuženih, osmoro ima hrvatsko državljanstvo, troje slovenačko, a po jedan srpsko i državljanstvo BiH.

Optuženi se terete da su u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini od početka godine posedovali najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogram marihuane, 100 kilograma hašiša, kao i neutvrđenu količinu amfetamina, 6,1 kilogram mešavine paracetamola i kofeina koju su koristili za povećanje težine droge.

USKOK procenjuje ukupnu vrednost sve droge na najmanje 3,3 miliona evra. Optuženi su drogu prodavali za najmanje 30.000 evra po kilogramu kokaina, 1.600 evra po kilogramu marihuane i 500 evra za 100 grama hašiša. Amfetamin se prodavao za najmanje 1.300 evra po kilogramu, a heroin za 22.000 evra po kilogramu.

Tako su za svoju kriminalnu grupu zaradili najmanje 525.640 evra.

Tužilaštvo tvrdi da su drogu nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije... Zatim su drogu uzimali iz tzv.punila u iznajmljene garaže i stanove u Zagrebu i Ljubljani, kao i u BiH i Nemačkoj.

Na ovim lokacijama droga je sakrivena i pripremljena za dalju prodaju, pomešana sa punilima, vagana i pakovana i prema uputstvu isporučena i prodata kupcima u više evropskih zemalja.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bs

 

Pored droge, grupa je imala najmanje 12 pištolja, dve automatske puške, 6.000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnet za pričvršćivanje eksploziva i daljinski upravljač za detonatore. Oni su navodno u BiH nabavljali vatreno oružje, municiju i eksplozivne materije, koje su potom krili u toj zemlji, ali i u Hrvatskoj i Sloveniji.

USKOK navodi da su dobit od prodaje droge i oružja optuženi podelili prema ulozi i aktivnostima u kriminalnoj grupi. Vođa grupe je, dodaju, bio zadužen za prenošenje informacija i davanje instrukcija o zadacima i aktivnostima udruženja, za finansiranje odbrane uhapšenih članova, nabavku, kupovinu i prodaju droge i prikupljanje novca od prodaje.

Foto: Freepik.com

 

Takođe se brinuo o prevozu droge, oružja, novca i članova kriminalnog udruženja, kao io pronalaženju i iznajmljivanju stanova i garaža, kupovini automobila, dogovaranju stvaranja skrivenih prostora u automobilima, a brinuo se i o vatrenom oružju, municiji i eksplozivu.

Drugookrivljeni je bio zadužen za izdavanje stanova i garaža u kojima je droga sakrivena i pripremana za prodaju, za prevoz droge, novca i članova zločinačkog udruženja i obezbeđenje prevoznih sredstava za šverc droge. Vodila je računa i o vatrenom oružju, municiji i eksplozivu.

Trećeokrivljeni je u toku ugovora bio zadužen za prodaju droge, pomaganje u transportu i skladištenju droge, prevođenje na strane jezike, dok je četvrtooptuženi prevozio novac za buduću kupovinu droge i obezbeđenje prevoznih sredstava za šverc droge. 

Foto: Pixabay.com

 

Petooptuženi je bio zadužen za prevoz članova udruženja, kao i za prevođenje na strane jezike tokom trajanja ugovora i za dalju preprodaju droge.

Šestookrivljeni je bio odgovoran za prevoz droge u kamionima u vlasništvu njegove firme i za pronalaženje i organizovanje kamionskih obilazaka u kojima se droga prevozila među legalnom robom, dok je sedmookrivljeni drogu prevozio kao vozač kamiona i prikolice, a osmookrivljeni je drogu prevozio u kombi.

Preostali članovi grupe bili su odgovorni za dalju prodaju droge drugim preprodavcima i krajnjim kupcima i za pomoć u skrivanju droge.

USKOK je u optužnici predložio produženje istražnog zatvora za trojicu optuženih i određivanje istražnog zatvora protiv jednog optuženog. U odnosu na preostalih devet okrivljenih, protiv kojih je istraga pokrenuta u maju prošle godine, istraga se nastavlja.

Ostavite komentar