Vesti > Region

Ako PLANETU napadnu TERMINATORI, možda će da nas BRANE i SREDNJOŠKOLCI iz Srbije i Slovenije svojim FANTASTIČNIM IZUMOM

Jedna grupa učenika je radila softver, druga hardver, dok je treća kreirala veb-stranicu

Izvor: K1info/telegraf.rs

12/07/2023 > 23:03

podeli vest:

Ako PLANETU napadnu TERMINATORI, možda će da nas BRANE i SREDNJOŠKOLCI iz Srbije i Slovenije svojim FANTASTIČNIM IZUMOM
Foto: Youtube PrintScreen/ITHS škola


Da li kao vrsta odbrojavamo svoje poslednje dane, čekajući da nas veštačka inteligencija (AI) uzme pod svoje, ili - ne daj bože, da napravi kojekakve Arnolde Švarcenegere... pardon, terminatore - u nastojanju da nas istrebi, pokazaće bliža budućnost. Činjenica je da se sve više čuju glasovi stručnjaka da se malo prikoči sa AI upravo zbog straha za čovečanstvo, ali šta je - tu je, nama se valja pripremiti i za najgore scenarije.

To može da znači da bi nam za eventualnu borbu protiv terminatora bile potrebne mašine, ili tehnologije, koje ne misle baš u tolikoj meri kao AI, nego slušaju i rade šta im se kaže/programira. E pa, možda smo dobili malu pomoć za tu neku eventualnu borbu - učenici Srednje škole za informacione tehnologije (ITHS) iz Beograda i Srednje škole tehničkih struka "Šiška" iz Slovenije sklopili su bluetooth auto i robotsku ruku, a zatim kreirali sajt o tome.

Ej, omladinci, srednjoškolci! Saradnja je nastala na projektu MIR (Mechatronic–IT–Robotic), koji obuhvata tri oblasti: mehatroniku, IT i robotiku.

E sad, da li su pomenuti srednjoškolci imali na umu baš borbu protiv terminatora - teško, ali, danas-sutra, ko zna...

Bilo kako bilo, finalna aktivnost, kao kruna ovog projekta, odigrala se u Beogradu, u okviru Projektnog centra ITHS-a, a glavni akteri bili su učenici odeljenja III-3, jedan učenik prvog i dva učenika drugog razreda na čelu sa odeljenjskim starešinom III-3 Andrijanom Vasić i profesorkom veb-programiranja Anom Živković. Pored ove dve profesorke, projekat je vodio i Nikola Dragović, direktor i profesor ITHS-a.

Učenici su bili podeljeni u tri grupe.

Jedna grupa je radila softver, druga hardver, dok je treća grupa kreirala veb-stranicu.

Učenicima koji su se bavili softverom od velike pomoći bilo je poznavanje programskog jezika C, koji su naučili da koriste u toku druge godine kod profesora Nikole Dragovića. Takođe, na časovima iz ovog predmeta kod svog odeljenjskog starešine Andrijane Vasić učenici su učili kako da sklope i programiraju određene delove bluetooth auta, tako da ova aktivnost predstavlja pravi primer interdisciplinarnog časa.

 

Bluetooth auto isprogramirali su tako da može samostalno da se kreće i izbegava prepreke. Učenicima je bilo veoma zanimljivo da osmišljavaju prepreke i posmatraju da li će bluetooth auto uspeti da ih izbegne.

U rad na kreiranju i kodiranju robotske ruke u okviru projekta MIR uključeni su i učenici mlađih razreda Gavrilo Palalić (II-2), Mileta Vujisić (II-2) i Viktor Lakičević (I-3). Oni su programirali ruku robota tako da može da dohvati, ispusti ili drži određene predmete. Na samom kraju poslednja grupa je osmislila i napravila veb-sajt.

Na časovima veb-programiranja učenici su pažljivo osmislili izgled sajta, sami napravili fotografije za sajt, kreirali sve linkove, odabrali boje i potrudili se da sajt izgleda kvalitetno vodeći računa o estetici, responzivnosti i funkcionalnosti sajta.

Profesorka Ana Živković naglašava da je to veoma važno, jer to znači da sajt na telefonu izgleda i funkcioniše isto kao i na računaru. 

Ostavite komentar