Vesti > Region

Objavljen snimak TELA PREMINULIH na PODU bolnice, patolog DOBIO OTKAZ: Utvrđeni PROPUSTI u radu

Sada već bivši zaposleni priznao je da su tela bila na podu zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore

Izvor: K1info/Tanjug

18/05/2023 > 10:27

podeli vest:

Objavljen snimak TELA PREMINULIH na PODU bolnice, patolog DOBIO OTKAZ: Utvrđeni PROPUSTI u radu
Foto: google maps


Pomoćnik patologa u Zavodu za patologiju i citologiju kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu, Ivan M. dobio je otkaz nakon što se pre tri sedmice u javnosti pojavio šokantan snimak preminulih, čija tela su ostavljena na podu patologije, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Snimak iz bolnice uznemirio je hrvatsku javnost, a iz resornog Ministarstva su poručili da je to nedopustivo, ali i da imaju osnova da sumnjaju da je cela priča nameštena.

- Snimak jeste autentičan, međutim, u medijima je objavljeno da je on star dve sedmice. A, prema izjavama šefa patologije, u aprilu nije bilo situacija da su tela bila izvan rashladnih uređaja, a kamoli na podu. Pretpostavka je u ovom trenutku da je reč o nameri, odnosno da je neko izvadio tela iz rashladnih uređaja i da ih je slikao - rekla je ranije portparolka Grada Zagreba Dinka Živalj.

Ona je teda najavila da će bolnica podneti krivičnu prijavu, a gradska uprava u tu medicinsku instituciju uputiti inspekciju.

Jutarnji pita zašto je Ivan M. dobio otkaz, ako se veruje da je ova stvar nameštena.

Međutim, sada već bivši zaposleni Ivan M, nakon dobijenog otkaza, napisao je dopis na više relevantnih adresa i priznao da su tela bila na podu zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore. U dopisu Ivana M, koji je u posedu Jutarnjeg piše:

- Pravilnik i pijetet prema mrtvima povređen je, jer nije bilo mesta u rashladnoj komori, pa su pokojnici morali da budu stavljeni na pod mrtvačnice. Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rešenja. Ja, pomoćnik obducenta, nekoliko sam puta zatekao takvo stanje i rešavalo bi se čim bi se stekli uslovi - napisao je on.

Ivan M. kaže i da je za vreme epidemije korona virusa bilo dana kada je i po desetak tela u crnim kesama bilo na podu, ali da niko iz Uprave, uključujući i direktorku koja mu je uručila otkaz, nije došao ili se raspitao gde leže svi ti pokojnici.

Otpušteni Ivan M. se u dopisu žali na direktorku i tvrdi da je jedan njegov kolega, koji je u međuvremenu preminuo, pisao apele zbog ovih i drugih problema sa kojima su se suočavali, da je poboljšanja bilo, ali nedovoljno.

Utvrđeni propusti

Poverenstvo za unutrašnji nadzor bolnice Sveti Duh u Zagrebu utvrdilo je propuste u postupanju prema telima preminulih pacijenata, nakon što je u javnost ranije procureo snimak iz bolničke mrtvačnice i ranije danas objavljenog otvorenog pisma pomoćnika patologa koji je zbog toga dobio otkaz.

- Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh, zgrožena je javno objavljenim snimcima preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju KBSD, pokrenula je proceduru unutrašnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih porodica i uništavanja reputacije bolnice. Događaj koji je potresao javnost Uprava KBSD prijavila je Policijskoj upravi i DORH-u - saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Kao evidentno je utvrđeno da se povremeno, ipak, dešavalo da su tela odlagana na pod umesto u rashladne uređaje. Navodi se da je istraga Poverenstva za unutrašnji nadzor Bolnice ukazala na neusklađenost u izjavama odgovornih osoba: načelnika Zavoda za patologiju i citologiju i pomoćnika glavnog obducenta.

Oni su prvobitno izjavili da se "Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima i o postupku obdukcije" poštovao, a potom da se tokom proteklih 20 godina događalo da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice i da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mesta nažalost polažu na pod.

Na osnovu toga je, dodaje se, direktorka Kliničke bolnice Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić donela je Odluku o razrešenju načelnika Zavoda s dužnosti i o pokretanju procedure vanrednog otkaza ugovora o radu za načelnika Zavoda i pomoćnika obducenta.

- U ime bolnice i svih njenih zaposlenih, Uprava KBSD se izvinjava porodicama pokojnika čije je dostojanstvo, na ovaj način povređeno - navodi se u saopštenju, preneli su hrvatski mediji. Uveravaju da su preduzete sve mere da se tako nešto ne bi ponovilo.

 

Ostavite komentar