Vesti > Region

Da se UBRZAJU RADOVI: U Sobranju USVOJENO pet ZAKONA o izgradnji KORIDORA 8 i 10d

Izgradnja Koridora 8 i Koridora 10d je, prema oceni Vlade RSM, strateški projekat od nacionalnog interesa

Izvor: K1info/Tanjug

10/05/2023 > 18:59

podeli vest:

Da se UBRZAJU RADOVI: U Sobranju USVOJENO pet ZAKONA o izgradnji KORIDORA 8 i 10d
Foto: Unsplash.com


Parlamentarna većina je na današnjoj sednici usvojila pet zakonskih amandana koje je predložila vlada koji bi trebalo da ubrzaju izgradnju koridora 8 i 10d.

Amandmane su izglasali poslanici vladajuće većine, dok je opozicija napustila salu pre glasanja, uz optužbe da su amandmani usvojeni kršenjem Ustava i Poslovnika o radu Skupštine, zahtevajući da se oni vrate Vladi RSM.

Opozicija je optužila vlast da je zloupotrebljena zastava EU, pa je lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski prilikom današnje posete opštini Veles poručio da će uputiti pismo svim institucijama i ambasadama u zemljama članicama EU i Evropskoj komisiji (EK) o zloupotrebi evropske zastave prilikom usvajanja amandmana.

Zabrinutost je, kako piše Dojče vele na makedonskom jeziku, izrazio i evropski ambasador u zemlji Dejvid Gir, koji je na pitanje novinara u Skoplju rekao da se sistem evropske zastave koristi prilikom usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom i standardima EU.

Koplja između vlasti i opozicije lome se oko izmena zakona koji se odnose na izgradnju infrastrukturnog Koridora 8 (deonica: Tetovo – Gostivar – Bukojčani i projekat autoputa Trebeništa – Struga – Kafasan) i Koridora 10d (deonica br. Autoput Prilep – Bitolj), zbog čega je bilo potrebno izvršiti izmene Zakona o urbanizmu, Zakona o izgradnji, Zakona o eksproprijaciji i Zakona o radnim odnosima.

Izgradnja Koridora 8 i Koridora 10d je, prema oceni Vlade RSM, strateški projekat od nacionalnog interesa. 

Pripreme za izgradnju koridora 8 počele su 22. aprila zvanično, a u petak,12. maja, biće postavljen kamen temeljac za projekat Koridora 10d u Prilepu. Izvođač radova "Behtel i Enka" pripremaće deo po deo projekte autoputeva, a paralelno će se vršiti i eksproprijacija zemljišta.

Računica je da će projekat koštati 1,3 milijarde evra. Danas usvojena zakonska rešenja predviđaju da se godišnje gradi 23 kilometra autoputa. 

 

 


 

 

Ostavite komentar