Vesti > Region

Dugački 20m i teški 70 tona: Desetine velikih severnih KITOVA PREPLAVILO Jadransko MORE

U Jadranu se nalaze najčešće kad su u potrazi za hranom

Izvor: K1info/novosti.rs

01/05/2023 > 22:59

podeli vest:

Dugački 20m i teški 70 tona: Desetine velikih severnih KITOVA PREPLAVILO Jadransko MORE
Foto: Printscreen youtube/morskitv


Kod ostrva Vis u Hrvatskoj nastao je nestvaran video-snimak na kom se vidi čak deset kitova. Nije neobično da ove životinje budu u Jadranu, ali je nesvakidašnje da ih bude u ovolikom broju.

- Snimili smo to juče ispred Komiže. I još jedan video gde možete bolje da vidite tačnu poziciju gde su snimljeni. Prvo smo snimili grupu od tri do pet jedinki, posle 15-ak minuta primetili smo još jednu slične veličine. Ovaj snimak je snimljen 20-ak minuta pošto su se dva jata spojila i ovde je oko 10 jedinki - rekao je Branimir Biočić.

Veliki severni kitovi su zaštićeni zakonom i najbliži su rođaci plavih kitova. Posle plavih kitova oni su sledeća najveća životinja na svetu. Nalaze se na listi ugroženih vrsta. U Jadranu se nalaze najčešće kad su u potrazi za hranom. Prosečno su dugački 20 metara i teški oko 70 tona. 

- Tokom pecanja, sa snimcima dronom doživeli smo zadivljujuću lepotu ostrva Vis iz ptičje perspektive. Snimajući kristalno čisto more i razvedenu obalu, bili smo svedoci impresivne scene kitova u njihovom prirodnom staništu. Bili smo hipnotisani - rekao je Stefan Tores, koji je napravio snimak, za 24sata.

Kitovi žive u grupama od pet do deset životinja. U vreme pre velikog lova na kitove, postojale su grupe kitova sa do 300 životinja. Perajari plivaju brže i rone dublje od većine drugih velikih kitova.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar