Vesti > Region

Međunarodni POSMATRAČI: Drugi krug PREDSEDNIČKIH IZBORA u Crnoj Gori ipak je dobro vođen

Misija je utvrdila da iako je pravni okvir adekvatan za demokratske izbore, regulativa nedostaje u skoro svim aspektima drugog kruga

Izvor: K1info/Tanjug

03/04/2023 > 16:31

podeli vest:

Međunarodni POSMATRAČI: Drugi krug PREDSEDNIČKIH IZBORA u Crnoj Gori ipak je dobro vođen
Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs


Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori je bio konkurentan i kandidati su, kao i u prvom krugu, mogli slobodno da vode kampanju uz poštovanje osnovnih sloboda, ali je ton bio sve negativniji i praznine u zakonskom okviru postajale sve očiglednije, rekli su međunarodni posmatrači u današnjim saopštenjima OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta (EP) i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) utvrdila je da iako je pravni okvir adekvatan za demokratske izbore, regulativa nedostaje u skoro svim aspektima drugog kruga.

Navodi se da je to uključivalo izbornu administraciju, registraciju birača, finansiranje kampanje i medije, što je sve dovelo do značajne pravne nesigurnosti.

Istovremeno, izborna administracija rešila je neke pravne nedostatke i dodala važne zaštitne mere koje su povećale integritet procesa u celini.

- U Crnoj Gori vođena je iskrena politička debata uoči jučerašnjeg drugog kruga, a oba kandidata su imala priliku da dopru do glasača - rekao je šef posmatračke misije ODIHR-a Tamaš Meseriks.

Ističe se kako Crna Gora, da bi ojačala demokratski proces, mora hitno da radi na svom zakonskom okviru kako bi zatvorila rupe i osigurala transparentnost i odgovornost.

Posmatrači ističu kako je ipak drugi krug dobro vođen, ali su posmatrači primetili da su mnogi rezultati prvog kruga ostali neobjavljeni, što je dovelo do nedostatka transparentnosti i nije bilo mogućnosti da se efektivno ospore rezultati uoči drugog kruga.

Pored toga, uprkos proceduralnim nedostacima identifikovanim na dan izbora u prvom krugu, nije organizovana dalja obuka za relevantno izborno osoblje.

Kao uznemirujuće ističe se to što je organizacija građana posmatrača primila ozbiljne pretnje uoči drugog kruga.

Dodaje se da je sam izborni dan generalno bio miran, a proces glasanja dobro vođen.

- Opšta mirna atmosfera koju smo posmatrali tokom izbornog dana u ovom drugom krugu predsedničkih izbora ponovo potvrđuje naš pozitivan utisak o privrženosti građana Crne Gore demokratiji - rekao je šef delegacije EP Georgios Kircos.

On kaže da su članovi biračkih odbora pokazali posvećenost i dobru međusobnu saradnju, pomažući biračima tokom procesa glasanja.

- Ovo je rezultiralo neometanim procesom glasanja na svakom biračkom mestu koje smo posmatrali - istakao je Kircos.

OEBS je naveo da se kampanja uoči drugog kruga predsedničkih izbora odvijala u generalno mirnoj atmosferi, zavladao je negativniji ton, pri čemu su kandidati pokušavali da diskredituju jedni druge u svojim porukama kampanje.

Birači su imali dodatne prilike da saznaju više o kandidatima, uključujući i televizijsku debatu.

- Glasajući na ovim predsedničkim izborima u ovako opuštenoj atmosferi, Crnogorci su dokazali da je njihova zemlja dostigla visok nivo demokratske kulture i da zaslužuju čestitke - istakao je šef delegacije PSSE Džo O'Rajli.

On je rekao da je sada ključno da Crna Gora nastavi svojim putem evropskih i evroatlantskih integracija, bez spoljnog negativnog uplitanja.

- Takođe je neophodno da crnogorske državne institucije sarađuju u dobroj nameri, kako bi se olakšalo funkcionisanje političke i zakonodavne strukture zemlje i nadamo se da će i ovi predsednički izbori i predstojeći parlamentarni to omogućiti - naveo je O’Rajli.

Iako su oba kandidata imala jednak pristup javnim medijima, primećeno je da su i lokalni javni emiteri i privatni mediji bili pristrasni u svom izveštavanju.

Generalno, polarizacija medijskog pejzaža se nastavila duž političkih linija uoči drugog kruga, a mediji su i dalje bili veoma ranjivi na unutrašnje i spoljašnje uticaje korporativnih i političkih interesa.

U međunarodnom posmatranju izbora u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori učestvovalo je 38 posmatrača iz 27 zemalja, koje čine 28 eksperata ODIHR-a i dugoročnih posmatrača, tri iz PSSE i sedam iz EP.

 

 


 

 

Ostavite komentar