Vesti > Region

Hrvati sve bolesniji, država sprema "sačekuše" za radnike

Svaki građanin Hrvatske na bolovanju bio 14 dana, poslodavci traže da država kontroliše radnike na bolovanju

Autor: Tanjug

22/06/2022 > 10:14

podeli vest:

Hrvati sve bolesniji, država sprema "sačekuše" za radnike
Foto: Pexel.com


Građani Hrvatske proveli su više od 20,1 milion dana na bolovanju tokom prošle godine, a dnevno je na bolovanju bilo oko 33 hiljade zaposlenih, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Posmatrano po gradovima, najviše bolovanja otvarali su Riječani gde je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosečno bio 14 dana. Slede radnici u Zagrebu, Gospiću, Čakovcu...

Sve to poslodavci i država platili su tri milijarde kuna (398,5 miliona evra). Svaki zaposleni u Hrvatskoj je u 2021.godini u proseku bio dve nedelje na bolovanju.

- Zabrinjavajuće je da je na teret poslodavaca bilo 2,3 miliona dana bolovanja više nego godinu dana pre. Ukupna stopa porasta je 13,2 odsto na teret poslodavca, a generalno je ta stopa značajno veća, 18,3 odsto - rekla je Milka Kosanović iz Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Ona je dodala da su njihove kontrole pokazale da se bolovanja ne koriste isključivo zbog potrebe pa poslodavci zato traže brže i strože kontrole, a hrvatski ministar zdravlja ih najavljuje u sklopu izmena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

- Predviđa se da će kontrolori moći na licu mesta tokom kontrole da zaključe bolovanje kod izabranih lekara, što do sada nije bio slučaj. Takođe, predviđene su i određene vanredne kontrole ako poslodavac ima neku informaciju o zloupotrebi tog instituta - naglasio je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

Ostavite komentar