Vesti > Region

OLAKŠICE ZA POSLODAVCE Plaćaju samo 15 dana bolovanja

U entitetu Federacija BiH rešili da olakšaju poslodavcima i stanu na put dugim bolovanjima

Autor: klix.ba

26/07/2022 > 19:48

podeli vest:

OLAKŠICE ZA POSLODAVCE Plaćaju samo 15 dana bolovanja
Foto: Pexel.com


Predstavnički dom entitetskog Parlamenta Federacije BiH usvojio je izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima se broj dana bolovanja sa 42 skraćuje na 15.

Predlog zakona je krajem prošle godine upućen u proceduru, a njime bi se bi se broj dana bolovanja radnika koji idu na teret poslodavca smanjili sa 42 dana koliko je radniku zagarantovano trenutnim zakonskim rešenjem, na 15 dana plaćenog odsustva radi bolesti nakon čega bi Fond zdravstvenog osiguranja preuzeo isplatu naknada radnicima.

- Ako pogledamo evropsku statistiku, većina evropskih zemalja ima 0 dana bolovanja na teret poslodavca. Dakle, prvi dan kad radnik ode na bolovanje, njega plaća Fond zdravstvenog osiguranja, zato što se plaćaju doprinosi. Imamo 4 zemlje gde je to 42 radna dana - Nemačka, Austrija, Hrvatska i Federacija BiH, recimo 3,5 zemlje - objasnio je na predsednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

On je istakao da je evropski prosek bolovanja 6,5 dana godišnje, dok je taj prosek u Kantonu Sarajevu 22 dana godišnje za što poslodavci smatraju da predstavlja zloupotrebu zdravstvenog sistema.

Predloženim zakonom je predviđeno i da povrede na radu predstavljaju "sastavni deo rizika obavljanja poslova i radnih zadataka i ne mogu se izbeći, ali je potrebno naglasiti da, u tim slučajevima, poslodavac nije odgovoran".

Foto: Pixabay.com

 

Kritičari predloženih izmena ističu činjenicu da državni službenici imaju garantovane plate i naknade jer su šanse da se raspadne budžetski sistem bilo koje države veoma male, da predstavljaju posebnu kategoriju zaposlenih, te da će ovakav zakon najveće posledice imati po radnike u sektorima obrade metala, građevinske radnike ili one koji rade u hemijskom sektoru kao i ostale čije je zdravlje direktno najviše ugroženo.

Ostavite komentar