Vesti > Politika

Šapić i Huang Xiaozhou POTPISALI PISMO: Saradnja Beograda i Sjamena nastavlja se "na krilima" posete Si Đinpinga

On je naveo da Grad Beograd održava intenzivnu saradnju sa gradovima i organizacijama iz Kine

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

13/05/2024 > 14:36

podeli vest:

Šapić i Huang Xiaozhou POTPISALI PISMO: Saradnja Beograda i Sjamena nastavlja se "na krilima" posete Si Đinpinga
Foto: Tanjug/Beoinfo


Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i izvršni zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou potpisali su danas u Starom dvoru Pismo o namerama o prijateljskoj razmeni između dva grada, na inicijativu Sjamena.

- Saradnja Beograda i Sjamena u oblastima visoke tehnologije, ekonomije, kulture, turizma, sporta nastavlja se 'na krilima' posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu - rekao je Šapić, koga su gosti iz Kine pozvali da u septembru učestvuje na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Sjamenu.

Šapić je naveo da Grad Beograd održava intenzivnu saradnju sa gradovima i organizacijama iz Kine, kao što su Šangaj, Handžou, Gvejdžou, Gvandžou, Šenžen, te da učestvuje na privrednim forumima i sajmovima, saopštila je Gradska uprava.

Podsetio je da je delegacija Grada Sjamena posetila našu prestonicu u novembru 2023. godine, kada je i zvanično započeta saradnja.

Zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou zahvalio je na srdačnom prijemu i istakao potrebu nastavka saradnje između dva grada u svim oblastima, naročito u ekonomiji i kulturi.

U saopštenju se podseća da je predsednik Kine, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, počev od 2000. godine, obavljao funkciju guvernera provincije Fuđijan u kojoj se nalazi grad Sjamen.

On je poznat i kao jedan od najznačajnijih kineskih centara za industrijski razvoj i istraživanja u kojem se redovno održava i Nacionalno takmičenje u oblasti veštačke inteligencije.

Pored šest nacionalnih, industrijskih centara, specijalizovanih za audio-vizuelnu komunikaciju, razvoj softvera, poluprovodnika, elektrotehničke opreme, biologije i nove medicine, Sjamen je grad u kojem je na nacionalnom nivou akreditovano i 2.282 visokotehnološka preduzeća. 

Naše dve zemlje ostvaruju veoma dobru projektnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike. Među najznačajnijim projektima su "Pupinov most" (Zemun–Borča), izgradnja deonica auto-puta "Miloš Veliki" i rekonstrukcija TE "Kostolac".
 

Ostavite komentar