Vesti > Politika

Jevtić sa komandantom Kfora i ambasadorom Švajcarske o uredbi kojom se PROTERUJE DINAR

Jevtić je nakon razgovora sa ambasadorom Švajcarske istakao za Kosovo onlajn da je sastanak bio dobar i da su analizirane sve važne teme

Izvor: K1info

21/02/2024 > 17:03

podeli vest:

Jevtić sa komandantom Kfora i ambasadorom Švajcarske o uredbi kojom se PROTERUJE DINAR
Foto: PrintScreen/Kosovo Online


Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić održao je danas odvojene sastanke sa ambasadorom Švajcarske na Kosovu Jurgom Špreherom i komandantom Kfora general-majorom Ozkanom Ulutašem sa kojima je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji, sa najvećim akcentom o uredbi CBK o ukidanju dinara.

Jevtić je nakon razgovora sa ambasadorom Švajcarske istakao za Kosovo onlajn da je sastanak bio dobar i da su analizirane sve važne teme kada se radi o položaju i životu srpskog naroda na Kosovu.

- Ono što sam naglasio u razgovoru sa ambasadorom Švajcarske jeste da sam lično bio neprijatno iznenađen onim što sam čuo od predstavnika Švajcarske u SB UN, ali je generalno sastanak i razgovor sa ambasadorom Švajcarske bio dobar u smislu da smo analizirali na jedan konkretan način sve ono što mislimo da jesu važne teme kada se radi o položaju i životu srpskog naroda na Kosovu pre svega, ali smo naravno razgovarali i oko izazova koji mi kao lokalna samouprava imamo pod onim što jeste trenutno delovanje režima u Prištini - kazao je Jevtić.

Jevtić se sastao i sa komandantom Kfora general-majorom Ozkanom Ulutašem i za taj sastanak rekao da je bio sadržajan, da je razgovarano o najbitnijim temama i da je dominantna tema takođe bila odluka CBK o zabrani upotrebe dinara, ali i događaj od 6. januara prošle godine kada su ranjeni Stefan i Miloš Stojanović.

- I na jednom i na drugom sastanku sam izrazio svoje lično očekivanje da međunarodna zajednica deluje po ovom pitanju, jer niko ne može da me ubedi da, ako nema volje da ne može da se odluke koje su štetne, koje dolaze od režima u Prištini, zaustave. U prošlosti sam svedočio uvek da kada je međunarodna zajednica htela da zaustavi neke odluke da je to i činila i mislim da nam nije više potrebno, nisu nam potrebna saopštenja, nisu nam potrebna pozivanja, potrebna su nam konkretna dela i akcije u onome što treba da bude zaštita položaja jednog naroda na ovim prostorima - rekao je Jevtić.

Kada se radi o pucanju na mladiće na Badnji dan prošle godine, Jevtić kaže da je bilo interesovanja o dešavanju po tom pitanju i onoga što je usledilo nakon toga tako i da se sa komandantom Kfora na kraju dogovorio da ostanu u stalnom kontaktu vezano za generalna pitanja.

On je istakao da će politički predstavnici Srba nastaviti da u razgovoru sa različitim predstavnicima međunarodne zajednice insistiraju na tome da sve ono što na štetan način utiče na položaj i život Srba, i na ono što treba da bude multietničnost društva na Kosovu, da se na jedan kvalitetan način reaguje i spreči kako ne bi za par meseci došli u još goru situaciju u odnosu na trenutnu.

 

Ostavite komentar