Vesti > Politika

Broj prigovora RIK-u i GIK-u manji je nego posle izbora u aprilu 2022. godine: Proveren je svaki BROJ, SVAKI detalj

Od 1,6 miliona i ne znam tačno koliko hiljada birača u Beogradu imate razliku od 12.000 birača u biračkom spisku od aprila 2022.

Izvor: K1info/Tanjug

22/12/2023 > 19:17 >> 19:20

podeli vest:

Broj prigovora RIK-u i GIK-u manji je nego posle izbora u aprilu 2022. godine: Proveren je svaki BROJ, SVAKI detalj
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je broj prigovora i žalbi koje su podnete Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) značajno manji u odnosu na izbore iz aprila 2022. godine.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za medije, navela da veruje da oni koji su u javnosti iznosili tvrdnje o neregularnosti izbornog procesa, nisu verovali da će biti proveren svaki detalj, svaki broj, prelazak granice.

- Mi smo odgovorni prema našoj državi. Meni je stalo da objasnim ukoliko postoji svaka sumnja, ukoliko postoji bilo kakva nepravilnost, da institucije odgovore - rekla je Brnabić.

 

Dodala je da je to u interesu Srbije i njene stabilnosti.

- Prekinite da destabilizujete Srbiju, prekinite da kukate širom sveta, da bi neko to zloupotrebio protiv Srbije - rekla je ona. 

- Onda treba da pričam sa institucijama i da ih pitam u čemu je tačno problem? Šta nam zamerate? Šta treba da vam dokažem? I kad ih pitate, od svih međunarodnih organizacija i stranih ambasada, svi kažu da ne znaju i nisu sigurni. Oni guraju taj narativ. Nešto nije u redu, a šta nije u redu, ne znam - objasnila je Brnabić i poručila da će nastaviti da demantuje sve tvrdnje papirima, podacima i činjenicama.

Upitala je i kako razlika u biračkom spisku u iznosu od 0,8 odsto može da se smatra internim migracijama.

- Od 1,6 miliona i ne znam tačno koliko hiljada birača u Beogradu imate razliku od 12.000 birača u biračkom spisku od aprila 2022. godine do decembra 2023. godine. I to je rezultat tih velikih internih migracija i vaše analize retkih imena? Svaka čast -  rekla je Brnabić.

Brnabić je navela i da je ne zanima ko finansira nevladinu organizaciju CRTA, i da građani sami treba da procene u čijem interesu ona radi.

Premijerka Srbije ocenila je objavu CRTE da je onkološkom pacijentu traženo da bude siguran glas za listu "Srbija ne sme da stane" da bi se pomerila na lišti čekanja za lečenje, najsramotnija stvar u istoriji demokratije i parlamentarizma.

- Anonimna dojava i niko nikada nije saznao ni ko je to, ni da li se stvarno desilo. To vam govori o kredibilitetu CRTE. Time nije optužena ni SNS, ni izborna lista, već doktori, medicinski radnici u Srbiji koji su zaduženi za liste čekanja - rekla je Brnabić i naglasila da takvi navodi nisu prijavljeni institucijama.

Na komentare jednog od opozicionih lidera Borka Stefanovića da je Pariz demantovao da je predsednik Francuske Emanuel Makron Vučiću nakon izbora uputio čestitku, Brnabić je poručila da će ona i predsednik prestati da se bave politikom ako to nije istina.

- Ponuda je sledeća - ako Makron nije lično čestitao predsedniku Vučiću, Vučić i ja se više nikada nećemo baviti politikom u ovoj zemlji ni bilo gde drugde, jer nas zanima samo ova zemlja. Ali ako je predsednik Makron ipak čestitao pobedu Aleksandru Vučiću, onda da Borko Stefanović i Dragan Đilas javno kažu da su najveći lažovi na svetu. Ništa više od toga. Da ih pozovemo da se ne bave više politikom - rekla je Brnabić. 

 

 

Ostavite komentar