Vesti > Politika

Mali o REKORDNOM BDP-u: RAST PLATA iznad nivoa INFLACIJE

On je rekao da postoji rast cena u celom svetu i da je inflacija uvezena spolja, ali da država vodi računa o cenama goriva, energenata...

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

12/12/2023 > 23:09

podeli vest:

Mali o REKORDNOM BDP-u: RAST PLATA iznad nivoa INFLACIJE
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Potpredsednik SNS Siniša Mali izjavio je večeras da će Srbija ove godine imati rekordan BDP vredan više od 69 milijardi evra i istakao da je rast plata i penzija iznad nivoa inflacije.

- Naša ekonomska politika zasniva se na podizanju životnog standarda građana Srbije, dakle na rastu plata i penzija, kao i rasta minimalne zarade i na punoj zaposlenosti sa jedne strane i na velikim kapitalnim investicijama sa druge strane. I kao rezultat toga, ove godine imate rekordan BDP, preko 69 milijardi evra, uprkos najvećoj ekonomskoj krizi u svetu nakon Drugog svetskog rata - rekao je Mali u emisiji Reč na reč na RTS-u.

Mali je rekao da postoji rast cena u celom svetu i da je inflacija u Srbiju uvezena spolja, ali da država vodi računa o cenama goriva, energenata i osnovnih namirnica.

Naglasio je da je međugodišnja inflacija u novembru u Srbiji spuštena na osam odsto i da imamo silazni trend inflacije, kao i takav trend da se naredne godine očekuje inflacija od 3,5 do četiri odsto.

- Sa ovim povećanjem plata i penzija od 1. januara, povećanje plata je 27,2 odsto u realnom iznosu, povećanje penzije 24,5 odsto, a povećanje minimalne zarade 25 odsto, što je iznad nivoa inflacije u realnom iznosu - naveo je Mali.

Istakao je i da nivo javnod duga u BDP-u oko 51,4 odsto i da su srpske finansije potpuno sigurne i stabilne. Stabilan devizni kurs u Srbiji je najveći i najvažniji pokazatelj stabilnosti i borbe protiv inflatornih očekivanja, naglasio je Mali.

- Mi ove nedelje završavamo i isplatu 10.000 dinara našim srednjoškolcima. Svako obećanje koje smo dali, ispunili smo. Za samo 20 dana, od 1. januara idemo sa daljim povećanjem plata u javnom sektoru od 10 odsto, kao i povećanjem penzija od 14,8 odsto, i idemo sa najvećim procentualnim povećanjem minimalne zarade od 17,8 odsto, koja će biti preko 400 evra - istakao je Mali. 

Mali je naveo da će na do kraja mandata naredne vlade, ako ponovo aktuelna vlast dobije poverenje građana, plata u Srbiji biti 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra i minimalna zarada 650 evra. Takođe, rekao je da je NIS samo ove godine uplatio u budžet 369 miliona evra, dok je prethodna vlast prodala NIS za samo 400 miliona evra.

- Zato je na građanima veoma važan izbor 17. decembra. Da li ćemo da se vratimo svi zajedno u prošlost koja se oslikava sa negativnim stopama rasta, sa rekordno visokom nezaposlenošću, sa rekordno niskom zaposlenošću, niskim platama, nesigurnim penzijama ili hoćemo da nam rastu plate, penzije i minimalna zarada, da ne zaustavljamo nijednu investiciju u škole i u bolnice, auto-puteve, brze pruge? Srbija ne sme da stane i zato, poštovani građani Srbije, glasajte za listu broj 1, Aleksandar Vučić, Srbija ne sme da stane - poručio je Mali. 

 

Ostavite komentar