Vesti > Politika

Ovo su TRI GLAVNE TEME SASTANKA U BRISELU: Ana Brnabić sa liderima EU o normalizaciji odnosa BEOGRADA I PRIŠTINE

Samit će se održati 13. decembra

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

09/12/2023 > 13:14

podeli vest:

Ovo su TRI GLAVNE TEME SASTANKA U BRISELU: Ana Brnabić sa liderima EU o normalizaciji odnosa BEOGRADA I PRIŠTINE
Foto: Unsplash.com


Predstojeći samit lidera EU i Zapadnog Balkana biće održan 13. decembra u Briselu, a Srbiju će predstavljati Ana Brnabić. Glavne teme biće normalizacija odnosa Beograda i Prištine, usklađenost sa spoljnom politikom EU i plan ekonomskog rasta regiona.

Na samitu na kojem će Srbiju predstavljati premijerka Srbije Ana Brnabić, biće usvojena deklaracija koja treba da potvrdi perspektivu članstva Zapadnog Balkana u EU i posvećenost zemalja regiona reformama i vrednostima Evropske unije.

- EU podržava punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU i poziva na ubrzanje procesa pristupanja, zasnovanog na verodostojnim reformama, strogim i fer uslovima i principu sopstvenih zasluga, što je u našem zajedničkom interesu - navodi se u nacrtu deklaracije u koju je uvid imao RTS.

Očekivanja od Beograda i Prištine

U deklaraciji se navodi da od Beograda i Prištine EU očekuje konstruktivan angažman u dijalogu, kao i brz napredak u normalizaciji odnosa. Kako navode, to je "kritično za bezbednost celog regiona".

- Pozivamo partnere da u potpunosti primene Sporazum o putu ka normalizaciji bez odlaganja i preduslova. Očekujemo da nastave sa naporima za deeskalaciju situacije i da se uzdrže od jednostranih akcija koje mogu da izazovu nove tenzije i nasilje - piše u tekstu.

Evropska unija traži od partnera na Zapadnom Balkanu da poštuju osnovne evropske vrednosti i principe, pokažu posvećenost demokratiji, temeljnim pravima i vladavini zakona.

- Naglašavamo važnost održivih i ireverzibilnih rezultata u reformi vladavine prava, demokratskih institucija, ekonomije i javne uprave - poručuju lideri EU, piše RTS. 

Jedna od ključnih tema samita i predložene deklaracije je usklađenost sa spoljnom politikom EU, uz ocenu da je "biti uz EU u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu jasan znak strateške orijentacije, danas važniji nego ikad".

- Dok jačamo saradnju sa Zapadnim Balkanom, tražimo od zemalja regiona da što pre ostvare napredak u pravcu pune usklađenosti sa spoljnom politikom EU, uključujući i uvođenje restriktivnih mera prema Rusiji - stoji u tekstu deklaracije.

Foto: Unsplash.com

 
Priprema terena za članstvo

U deklaraciji se ističe namera EU da "pripremi teren" za članstvo Zapadnog Balkana i ponudi neke od prednosti već u fazi pristupanja:

- EU će ispitati dodatne mere koje mogu da vode kao postupnoj integraciji Zapadnog Balkana, koristeći zakonske mehanizme koji su već na raspolaganju - piše.

Lideri EU navode da su "primili na znanje predlog Plana rasta za Zapadni Balkan", koji treba da omogući ekonomsko približavanje Zapadnog Balkana EU.

U deklaraciji se ističe da je uslov za primenu plana usklađivanje regiona sa pravilima Zajedničkog tržišta EU i otvaranje relevantnih sektora privrede za susede, odnosno dovršavanje zajedničkog regionalnog tržišta.

Plan rasta vredan je 6 milijardi evra

Plan za rast Zapadnog Balkana vredan je šest milijardi evra i podrazumeva postepeno uključivanje privreda regiona u zajedničko tržište EU. Međutim, primena plana i konačni iznos sredstava zavisiće od revizije zajedničkog višegodišnjeg budžeta EU, koji još nije dobio zeleno svetlo zemalja članica.

Nacrt deklaracije samita ističe saradnju i podršku EU u oblasti energetike i učešće regiona u zajedničkim nabavkama gasa i drugih energenata.

Navodi se da će od sledeće godine vizna liberalizacija važiti za sve građane regiona i pozdravlja napredak zemalja Zapadnog Balkana na usklađivanju sa viznom politikom EU.

Ostavite komentar