Vesti > Politika

PETKOVIĆ sa Srbima sa KiM: Sačuvati MIR i STABILNOST radi opstanka i ostanka

Predstavnici Srba sa KiM preneli su Petkoviću da je važno omogućiti srpskom narodu da iskoristi svoje pravo glasa

Izvor: K1info/Tanjug

22/11/2023 > 19:19

podeli vest:

PETKOVIĆ sa Srbima sa KiM: Sačuvati MIR i STABILNOST radi opstanka i ostanka
Foto: TANJUG/KANCELARIJA ZA KIM/ bs


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je večeras u Raški sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije o političko-bezbednosnoj situaciji u pokrajini, kao i nephodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost "zarad opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM".

Kako je saopštila Kancelarjia za KiM, Petković je sa predstavnicima srpskog naroda sa KiM razgovarao i o zabrani Prištine da se na prostoru pokrajine organizuje glasanje na izborima zakazanim za 17. decembar, "čime se Srbima direktno krše sva garantovana prava".

 

Predstavnici Srba sa KiM preneli su Petkoviću da je važno omogućiti srpskom narodu da iskoristi svoje pravo glasa, a s tim u vezi bilo je reči o daljim koracima kako da im se omogući da iskoriste  građansko pravo da glasaju 17. decembra.

Posebno se razgovaralo o teškoj situaciji i položaju Srba severno i južno od Ibra i ugrožavanju njihovih osnovnih ljudskih prava, "usled institucionalnog nasilja, progona i brojnih eskalatornih poteza koje svakodnevno pokreće Aljbin Kurti i vlast u Prištini".

Petković je izvestio Srbe sa KiM i o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu i razgovorima koji su pokrenuti o izradi Statuta Zajednice srpskih opština, kao i svim ostalim pitanjima o kojima Beograd pregovara sa Prištinom u okviru Dijaloga.

Na sastanku je bilo reči i o novčanoj pomoći, radnim mestima i daljim značajnim ulaganjima države Srbije na prostor Kosova i Metohije, kao i pokušajima Prištine da zabrani infrastrukturne i stambene projekte kao i različite vidove socijalne pomoći namenjene najugroženijem stanovništvu.
 

Ostavite komentar