Vesti > Politika

Saradnja SRBIJE i KINE: SPORAZUMI partnerstvo podižu na viši nivo, podrška u SAVETU BEZBEDNOSTI i te kako znači

Politički odnosi između dveju zemalja je najvažniji, jer se oni dalje oslikavaju dalje na ekonomske odnose

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2023 > 19:46

podeli vest:

Saradnja SRBIJE i KINE: SPORAZUMI partnerstvo podižu na viši nivo, podrška u SAVETU BEZBEDNOSTI i te kako znači
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav


Stručnjak za međunarodne odnose i autor knjige "Kina u Evropi" Sanja Arežina, izjavila je danas za Tanjug da se potpisivanjem 18 sporazuma sa Kinom, strateško partnerstvo između dve zemlje diže na novi nivo saradnje.

Arežina je navela da je jedan od najvažnijih sporazum o slobodnoj trgovini, koji bi, kako kaže, trebalo u narednom periodu da produbi i otvori trgovinu između dve zemlje, da otvori srpsko tržište za nove kineske investicije, ali u isto vreme i da u Srbiju stignu investicije iz regiona i nekih drugih država, kako bi Srbija služila "kao neka vrsta čvorišta za prolazak proizvoda za Kinu".

- U isto vreme jeftinije proizvodi će dolaziti iz Kine na srpsko tržište, i samim tim će to pogodovati srpskom stanovništvu, a takođe će i srpska privreda osetiti benefite i samim tim biti mnogo konkurentnija - istakla je ona.

Komenatrišući izjavu kineskog predsednika Si Đinpinga da je Srbija gvozdeni prijatelj i da Kina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, Arežina kaže da su politički odnosi između Srbije i Kine najvažniji, jer se oni dalje oslikavaju dalje na ekonomske odnose.

Napominje da Srbija poštuje politiku Kine, dok sa druge strane Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, što je u nekoliko navrata u prethodnom periodu i pominjala.

Arežina je podsetila na veliku podršku kineskog ministarstva spoljnih poslova nakon krize u maju, gde su se oni založili za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, i u isto vreme pozvali NATO na isto.

Kako je navela, Srbija i dalje ima na snazi rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, što bi trebalo da znači da bi sve države u svetu trebalo KiM da smatraju sastavnim delom Srbije, iako se može videti da postoji međunarodni pritisak i da je dosta država priznalo nezavisnost tzv. Kosova.

- Mi pokušavamo ovaj problem da rešimo u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Svakih šest meseci u Savetu bezbednosti razmatraju Unmikov izveštaj, što će desiti ponovo za neki dan. Situacija je drugačija nego u prethodnom periodu, imajući u vidu sve jednostrane poteze prištinskog rukovodstva, ali teror Aljbina Kurtija - rekla je ona i dodala:

- Svakako da u jednoj takvoj situaciji podrška prijateljske zemlje u SB će nam veoma značiti, imajući u vidu da neke države staju na stranu Prištine, što se u poslednjih nekoliko meseci promenilo.

Ostavite komentar