Vesti > Politika

NEPRIJATELJ jača sange na JUGU SRBIJE: Turska od 10. oktobra PREUZIMA MISIJU NATO na Kosmetu

Država koja naoružava terorističke snage na Kosovu i Metohiji sada će i predvoditi misiju Alijanse koja je bombardovala našu zemlju

Izvor: K1info/Tanjug

05/10/2023 > 22:16

podeli vest:

NEPRIJATELJ jača sange na JUGU SRBIJE: Turska od 10. oktobra PREUZIMA MISIJU NATO na Kosmetu
Foto: Tanjung/ AP Photo/Marjan Vucetic


Turska će od 10. oktobra preuzeti od Italije komandu nad snagama predvođenim NATO-om na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas portparol turskog Ministarstva odbrane kontraadmiral Zeki Akturk.

Kako prenosi Blumberg, Turska ima "dobre" odnose sa obe strane, pošto je razvila trgovinske veze sa Srbijom, dok s druge strane isporučuje borbene bespilotne letelice Prištini. Međutim, isporučivanje oružja teroristima teško bi moglo da ukazuje na naročito dobre odnose naše zemlje i Turske, mada se mora reći da su oni danas ipak nešto bolji nego u vreme Osmanlija, janjičara i dahija.

Turska vidi lični odnos predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potencijalno ključnim u sprečavanju eskalacije nasilja nakon prošlonedeljnog napada u selu Banjska, tvrde izvori upoznati sa ovim pitanjem.

SAD su pozvale Srbiju da povuče svoje trupe sa granice i pozove na odgovornost organizatore nasilja u kojem su ubijeni kosovski policajac i još tri osobe. Evropska unija je takođe izrazila zabrinutost zbog najgoreg sukoba od kada je Priština proglasila nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Turska planira da apeluje na Srbiju i tzv. Kosovo da se uzdrže od akcija koje bi mogle da unište godine napora na normalizaciji dobrosusedskih veza, rekli su za Blumberg neimenovani izvori.

General-major turske vojske Ozkan Ulutas stigao je u utorak na Kosovo i Metohiju da preuzme komandu nad misijom, koja uključuje oko 600 turskih snaga. Rukovodstvo Alijanse prati doprinos Turske sličnim naporima NATO-a i ističe istorijske i etničke veze sa Balkanom, koji je nekada bio deo Otomanskog carstva.

Trenutno je raspoređeno oko 3.500 NATO vojnika, što je značajan pad u odnosu na 50.000, koliko ih je bilo na vrhuncu prisustva Alijanse na KiM.

Turska tradicionalno podržava Prištinu, sa kojom deli verske i etničke veze, a nedavno je toj zemlji prodala šest svojih bespilotnih borbenih aviona Bajraktar ​​TB2 koje je Ukrajina takođe koristila za borbu protiv ruskih snaga, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem, podseća Blumberg.

Ostavite komentar