Vesti > Politika

Svaka INVESTICIJA je dobrodošla, sa njom stižu i NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE: Mali sa AMBASADOROM JAPANA

Kao jedan od najvažnijih projekata na kojim bi Srbija i Japan zajednički mogli da rade je izgradnja reverzibilne hidro-elektrane "Bistrica"

Izvor: K1info/Tanjug

16/08/2023 > 15:19

podeli vest:

Svaka INVESTICIJA je dobrodošla, sa njom stižu i NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE: Mali sa AMBASADOROM JAPANA
Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali danas je sa novopostavljenim ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom razgovarao o odnosima dve zemlje i mogućnostima dalje saradnje, a kao jedan od najvažnijih projekata na kojim bi Srbija i Japan zajednički mogle da rade, ocenili su izgradnju reverzibilne hidro-elektrane "Bistrica".

- Nadam se intenziviranju saradnje sa Japanom koji je naša prijateljska zemlja. Srbija je finansijski stabilna, puno ulažemo u infrastrukturu, auto-puteve, energetiku koja je na listi prioriteta i to je ujedno sektor u kome nam je Japan partner - rekao je Mali.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je poručio da je svaka investicija iz Japana dragocena i dobrodošla jer sa njom u našu zemlju dolazi i najnovija japanska tehnologija.

- Srbija je uvek raspoložena za širenje saradnje - naveo je Mali koji je sa Imamurom kao jedan od najvažnijih projekata na kojima bi Srbija i Japan mogli da sarađuju istakao planiranu izgradnju reverzibilne hidro-elektrane "Bistrica", strateškog projekta u sektoru energetike.

Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija

 

Imamura je zahvalio na dobrodošlici rečima da je uzbuđen zbog činjenice koliko se Srbija razvila od 2004. godine kada je poslednji put posetio.

- Delim sa Vama optimizam kada govorite o budućem kursu razvoja Srbije. Japan putem Inicijative za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana podržava proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, želimo da budemo podrška vašem stabilnom razvoju i promociji regionalne saradnje - rekao je Imamura.

Ambasador je naveo da je Japan zemlja koja je energetski efikasna i rado će sa Srbijom podeliti svoje iskustvo i tehnologije kako su do toga došli. Imamura je dodao da je Japan zainteresovan da kao partner bude deo infrastrukturnih projekata u Srbiji koji su u planu.

U saopštenju se dodaje da Japanske firme zapošljavaju 3.000 ljudi u Srbiji. Imamura je do sada bio ambasador u Gruziji, a radio je i u japanskim ambasadama u Moskvi, Londonu, Kanberi i Otavi. Prošle godine Srbija i Japan obeležile su 140 godina prijateljskih odnosa.

Ostavite komentar