Vesti > Politika

MERE države dale RAZULTATE, zato se i RAĐA VIŠE beba: Ministarka u Skupštini OBJASNILA kako Srbija RASTE

U 2022. godini je 331 mama iskoristila pravo da kupi nekretninu u okviru mera podrške, kazala je Tanasković

Izvor: K1info/Tanjug

24/07/2023 > 21:23

podeli vest:

MERE države dale RAZULTATE, zato se i RAĐA VIŠE beba: Ministarka u Skupštini OBJASNILA kako Srbija RASTE
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, da stopa fertiliteta u Srbiji pokazuje da su mere koje je pokrenula država daju rezultate.

Tanasković je kazala da je stopa fertiliteta bila veća u 2022. godini posle niza godina, odnosno da je rođeno 62.700 beba, što je u odnosu na 2021. više za 520 beba.

Tanasković je istakla da su u budžetu opredeljena sredstva u iznosu od 87 milijardi dinara za podršku roditeljima, i podsetila da se za prvo dete daje jednokratna pomoć od 366.122 dinara, a za drugo 324.772 dinara.

Prema njenim rečima, 2012. godine je ta pomoć za prvo dete bila 31.000 dinara, a 124.000 dinara za drugo dete.

- Pored toga, država za svako novorođeno dete isplaćuje i paušal za nabavku opreme u iznosu 6.800 dinara, a iznosi roditeljskog dodatka usklađuju se svakih šest meseci. Roditeljima, odnosno majkama je na raspolaganju i podrška za kupovinu nekretnine za majke, i to je u 2022. iskoristila 331 mama - rekla je Tanasković.

Poslanica Srpske napredne stranke Andrijana Vasić je takođe podsetila da je u 2022. godini rođeno 520 beba više u odnosu na prethodnu godinu, dodajući da je Srbija jedina zemlja u regionu koja po tom pitanju beleži rast.

- Na podršci se radi godinama, a sada vidimo da su mere dale rezultat - rekla je Vasić i dodala da izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom omogućavaju očevima da koriste odsustvo radi nege deteta.

Ona je dodala da zakon sada u praksi izjednačava položaj žena preduzetnica i kod poslodavca.

Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić je, govoreći o Predlogu zakona o privremenom registru majki koji se odnosi na pomoć mladima do 16 godina u iznosu od 10.000 dinara, rekla da tim novcem “ne može da se utoli glad i zaustavi siromaštvo”.

Rakić je kazala da se Fiskalni savet odavno protivi neselektivnom deljenju para iz budžeta.

- Nekoj deci je malo i 10.000 dinara pomoći, a nekoj deci to ne znači ništa - rekla je Rakić i dodala ''da je u Srbiji inflacija veća nego u Ukrajini''.

Poslanik DS Nenad Mitrović kaže da će za tu pomoć iz budžeta biti izdvojeno oko 100 miliona evra.

- Deca će dobiti po 85 evra. To su neke osrednje patike. Zamislite da 100 miliona evra upotrebimo drugačije. Ne treba ovako rasipati novac - rekao je Mitrović.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o više od 400 amandmana na više zakonskih predloga i sporazuma.

 

Ostavite komentar